Tegen ontkenners

Uitvinding van het Amerikaanse Pentagon: een wapen dat het gevoel van verbranding geeft, maar geen wonden achterlaat. Net nu Amnesty International actie voert tegen de verkoop van martelwapens. Het straalwapen heeft de fascinerende naam ,,active denial system'', ,,actief ontkenningssysteem'', en kan worden ingezet tegen ,,ontkennende'' menigten. Als het op een kleine schotelontvanger lijkende apparaat op een ,,ontkenner'' wordt gericht, krijgt die een kokend gevoel van ten minste 120 graden op de huid, het effect van magnetronstralen. Er is verder onderzoek nodig om de bewering ,,geen schade'' waar te maken. Laserwapens bleken schadelijk voor de ogen.

Succesvolle wapens vallen na korte tijd in handen van de relschoppers zelf. Zowel laserstralen als pepperspray zijn populair bij voetbalvandalen. Binnenkort kan de ,,ontkenner'' dus gebruik maken van magnetronstralen.

    • Maarten Huygen