Søndral wint wereldtitel op schaatsmijl

De Noor Adne Søndral heeft gisteravond bij de WK afstanden in Salt Lake City de gouden medaille gewonnen op de 1500 meter. De Nederlander Erben Wennemars werd derde achter de Amerikaan Derek Parra.

Voor eigen publiek reed Parra op de splinternieuwe Utah Olympic Oval verrassend naar een tweede plaats. De prestatie van Wennemars stelde de resultaten van de overige twee Nederlandse deelnemers, Rintje Ritsma en Jeroen Straathof, in de schaduw. Zij eindigden op de schaatsmijl respectievelijk als 13de en 15de.

Op de hoogst gelegen overdekte baan ter wereld (1.423 meter) had Wennemars zijn zinnen gezet op de wereldtitel. ,,Natuurlijk is olympisch goud nog mooier, maar met een wereldtitel is m'n carrière geslaagd', zei de beste Nederlander.

Wennemars betreurde het dat hij in Ritsma geen sterke tegenstander had. ,,Zij hadden allebei een mooie tegenstander', zei hij met een blik over de schouder naar Søndral en Parra. ,,Ik moest het alleen doen.'

Toch was de 25-jarige sprinter uit de ploeg van coach Peter Mueller tevreden met zijn bronzen medaille. ,,Die derde plaats haalt ook de druk voor volgend jaar er een beetje af', zei Wennemars met het oog op de Olympische Spelen die over elf maanden in Salt Lake City worden gehouden.

Op de Winterspelen wil Wennemars schitteren op de 1.500 en de 1.000 meter. ,,De 1.500 meter is m'n afstand. Volgend jaar moet ik nog sterker worden en nog meer spierkracht opbouwen, zodat ik in die laatste ronde net als Søndral ook harder ga.'

Bijna kwam Wennemars tijdens de laatste wissel in botsing met Egbert van 't Oever, de 73-jarige coach uit het DSB-team die het rondebord voor TVM-kopman Ritsma omhoog hield. ,,Soms zijn mensen te oud om op het ijs te staan', foeterde Wennemars. ,,Hij zal het niet met opzet hebben gedaan, maar als hij één verkeerde move had gemaakt, was ik er bovenop geknald. Zulke dingen mogen niet gebeuren.' Tijdverlies leed hij niet door de actie van Van 't Oever. Een misslag op 50 meter voor de finish kostte hem wel een fractie van een seconde, vermoedde hij. Het verschil met de Noorse winnaar bedroeg slechts 12/100ste, Parra was maar 2/100ste seconde sneller dan de Nederlander. Wennemars: ,,Het verschil is niks, helemaal niks.'

Het wereldrecord bleef in handen van Jakko Jan Leeuwangh. Vorig jaar schaatste de ploeggenoot van Wennemars in Calgary 1.45,56 minuut, in Salt Lake City behoorde hij aan het einde van een pechvol seizoen niet tot het deelnemersveld. Søndral zei gisteren dat hij ervan uitgaat dat hij tijdens de Olympische Spelen het wereldrecord zal breken. ,,De omstandigheden kunnen nog beter.'

Regerend wereldkampioen Postma ontbrak op de 1.500 meter. De Fries slaagde er vorige week bij de wereldbekerwedstrijden in Calgary niet in zich te plaatsen voor de WK. Voor een rol als reserve bedankte hij.

Vorige week, bij de wereldbekerwedstrijden in Calgary, kende de 1.500 meter een ontluisterend verloop voor de Nederlandse deelnemers. Beste Nederlander was Jeroen Straathof, de wereldkampioen op de schaatsmijl van 1996 in Hamar, op een dertiende plaats. Achter hem eindigden Postma (14), schaatsbelg Bart Veldkamp (15) en Ritsma (16). Wennemars kwam ten val en Jan Bos mocht niet eens starten in de A-groep. In de B-groep eindigde hij op de tiende plaats.

Ook nu was Ritsma weer ,,absoluut niet tevreden'. De wereldkampioen allround had ,,de puf niet meer om er op de laatste 700 meter doorheen te stampen'. Misschien had hij zich de afgelopen dagen in de trainingen te veel ingespannen. ,,En bekend is dat je lichaam op hoogte slecht herstelt.'

Belangrijke lessen voor de Spelen heeft Ritsma naar eigen zeggen niet geleerd, zijn coach Geert Kuiper wel. ,,Vandaag is mij duidelijk geworden dat het voor Rintje niet onmogelijk is om hier volgend jaar te winnen.' Ritsma heeft in de aanloop naar Salt Lake City 2002 één zekerheid. ,,Februari is altijd mijn beste maand.' De Olympische Spelen zijn van 8 tot en met 24 februari.

    • Ward op den Brouw