Reis justitie Colombia is tevergeefs

Een Nederlandse justitiële delegatie heeft deze week een geheel tevergeefse onderzoeksreis naar Colombia gemaakt ten behoeve van een strafzaak waarin de erfenis van de IRT-affaire wordt onderzocht.

In een gevangenis van Bogotá bleek een door het openbaar ministerie opgevoerde Colombiaanse getuige niet bereid een inhoudelijke verklaring af te leggen.

Een streng bewaakte zogeheten rogatoire commissie, bestaande uit een rechter-commissaris, officier van justitie, griffier, tolk en een advocaat, wilde woensdag op verzoek van de Haarlemse rechtbank in Colombia de 38-jarige wegens cocaïnehandel veroordeelde German Enrique S. ondervragen. De onderzoeksreis was voorbereid door het landelijk parket van het openbaar ministerie. Het verhoor moest plaatsvinden in het kader van de lopende strafzaak tegen de man die volgens justitie jarenlang heeft gewerkt als groei-informant van het IRT-politieteam, de 39-jarige Krishnapersad J..

In de gevangenis van Bogotá bleek volgens de advocaat van Kris, C. Korvinus, dat de Colombiaanse getuige ,,geen enkele vraag inhoudelijk wilde beantwoorden''. De Nederlandse justitiële delegatie kon daarom weer onverrichterzake terug naar huis vliegen.

Op 12 juni vorig jaar heeft German S. tegenover officier van justitie G. Sta wel nog uitvoerig uit de doeken gedaan hoe Kris, die hij aan de hand van foto's kon identificeren, zaken deed met de top van een Colombiaanse cocaïnekartel. Hij is de enige Colombiaanse getuige die op naam wilde verklaren. ,,El Hindu'', zoals Kris door de Colombianen wordt genoemd, zou volgens de getuige samen met de Colombiaan Miguel G. ,,een vennootschap'' vormen voor drugshandel naar Nederland. De Colombiaanse getuige zei er ook zeker van te zijn dat de cocaïnehandelaren steun krijgen van corrupte Nederlandse douaniers en politiemensen. Kris heeft volgens de getuige ook een groot huis in Cali in Colombia.

Volgens Korvinus mag deze belastende verklaring vanaf nu niet langer meetellen voor het bewijs omdat ,,de getuige heeft geweigerd antwoord te geven op vragen van de verdediging''. De advocaat noemt het onbegrijpelijk dat justitie de onderzoeksreis naar Colombia niet beter heeft voorbereid zodat deze vergeefse excursie had kunnen worden voorkomen. In kringen belast met het onderzoek naar Kris J. wordt ervan uitgegaan dat de Colombiaanse getuige recentelijk door handlangers nadrukkelijk te verstaan is gegeven dat hij zijn mond moet houden.

Een woordvoerder zegt dat justitie dinsdag in de rechtszaal verslag doet van de reis naar Colombia. Die dag begint officier van justitie G. Sta in de speciaal beveiligde bunker in Amsterdam-Osdorp aan een vier uur durend requisitoir tegen Kris en medeverdachten. Justitie maakte vorige maand al bekend dat men de rechtbank zal vragen Kris vrij te spreken voor de verdenking dat hij begin jaren negentig in de IRT-periode partijen cocaïne invoerde. Het OM hoopt wel te kunnen bewijzen dat Kris nu nog cocaïne-transporten organiseert en leider is van een criminele drugsorganisatie.

    • Marcel Haenen