Ossie-hymne hit in Duitsland

Hoe het kan dat in Oost-Duitsland nauwelijks BSE-zieke koeien zijn ontdekt, dat Ossies een jaar korter over hun eindexamen doen en dat de winnaars in de container van Big Brother bijna altijd uit de vroegere DDR komen? ,,Omdat in het Oosten eigenlijk alles beter is dan in het Westen'', zingt Kai Niemann.

De 28-jarige student uit Leipzig heeft met z'n Ossie-lied in korte tijd de Top Tien van Duitse platenwinkels veroverd. `Im Osten' heet zijn loflied op Oost-Duitsland. Want de echte kenners weten dat ,,de mannen in het Oosten beter kussen'' en dat ,,de meisjes er mooier zijn''.

Niemann heeft met zijn Ossie-lied de harten veroverd van zijn Oost-Duitse landgenoten. In korte tijd is de zanger uit Sangerhausen, een van de steden in de vroegere DDR met de meeste werklozen (30 procent), beroemd geworden. Het is dan ook de eerste Ossie-hymne die sinds de hereniging in 1990 is gemaakt. Eindelijk klinkt er weer een zelfbewust geluid uit het Oosten. Nu zijn het de Wessies die door de Ossies worden ,,fertig gemacht''. Niemann is al uitgeroepen tot de `nieuwe stem' uit het Oosten en `wreker van de onterfden'.

De student rechten is zelf verrast dat zijn lied in korte tijd zo populair is geworden. Eigenlijk heeft Niemann het lied al vijf jaar geleden geschreven. Toen deed hij civiele dienst in het West-Duitse Göttingen en was als enige Ossie een ,,tamelijke exoot''. Niemann moest zo vaak flauwe opmerkingen over Ossies aanhoren, dat het hem op een dag te gortig werd en hij ,,heel spontaan'' in een half uur zijn lied geschreven heeft.

De jonge student wil de Oost-Duitsers met zijn lied een hart onder de riem steken. De vele negatieve koppen in de kranten over het Oosten of de slappe schertsen van talkshow-master Harald Schmidt hebben volgens de zanger een heel verkeerd beeld van Oost-Duitsland doen ontstaan. De Ossies mogen terughoudender zijn dan de Wessies en veel te bescheiden, maar dat het Oosten uiteindelijk zal slagen, is onvermijdelijk: ,,Dass wir irgendwann die Sieger sind, lässt sich nicht vermeiden.''