Nasdaq en Dow verliezen door Intel en banengroei

Een winstwaarschuwing van chipproducent Intel en goede berichten over de Amerikaanse banengroei hebben de beurs van New York gisteren op een fors verlies gezet. De Nasdaq verloor maar liefst 115,95 punten (5,35 procent) en sloot op 2052,78 punten, het laagste niveau sinds december 1998. De Dow eindigde 213,63 punten lager op 10.644,62.

Na het record van 5.048 punten heeft de Nasdaq na gisteren 59 procent ingeleverd ten opzichte van een jaar geleden.

Gisteren kreeg de Nasdaq een nieuwe dreun na een winstwaarschuwing van chipmaker Intel afgelopen donderdag. Intel, dat 10 procent van zijn koers verloor en net onder de dertig dollar sloot, verwacht een omzetdaling van maar liefst 25 procent over het eerste kwartaal en schrapt 5.000 banen.

Daarnaast bleek de Amerikaanse banengroei in februari groter te zijn dan verwacht, namelijk 135.000. Het zou een indicatie kunnen zijn dat de economie door het dal is en de Verenigde Staten zeker geen recessie zullen krijgen. De hoop op een spoedige, drastische rentedaling werd daarmee de grond ingeboord, hetgeen nadelig is voor de beurskoersen. De verwachting is dat de Federal Reserve, het Amerikaanse stelsel van centrale banken, tijdens zijn reguliere vergadering van 20 maart de rente op de geldmarkt verlaagt met een half procentpunt. Wat er op de volgende rentebijeenkomst op 15 mei gebeurt is afwachten.