Mond- en klauwzeer 2

Ik sta geheel achter het artikel van Wim Köhler over mond- en klauwzeer. Hij heeft op een voortreffelijke wijze verwoord wat mij al jaren en in het bijzonder het laatste jaar dwarszit.

Köhler is ook prima geïnformeerd, wat onder meer blijkt uit de opmerking over het ontstaan van de uitbraak in 1984. Als praktiserend dierenarts heb ik vanaf 1992, toen de enting werd beeïndigd, herhaaldelijk in mijn omgeving kenbaar gemaakt dat zonder twijfel een uitbraak onder het niet meer immune vee zou plaatsvinden. Het heeft wat langer geduurd dan ik heb gedacht. Dat komt waarschijnlijk door het feit dat nog vrij lange tijd immuunstoffen in het vee aanwezig waren. Het is inderdaad schandalig dat de maatregel is uitgevaardigd in het belang van de vleeshandel en dat als gevolg daarvan hele kuddes worden afgemaakt.

Hetzelfde geldt natuurlijk ook voor de varkenspest. Bovendien was daarvoor destijds een markervaccin beschikbaar, waardoor, als het zou zijn gebruikt, na de slacht kon worden vastgesteld dat de aanwezige immuunstoffen van een vaccin afkomstig waren.

    • J. Heida
    • Rustend Dierenarts