Macedonië: hulp NAVO aan de grens

Macedonië heeft gisteren de hulp van de NAVO gevraagd bij de bewaking van de grens met Kosovo om acties van etnisch-Albanese extremisten tegen te gaan.

De Macedonische minister van Buitenlandse Zaken, Srgjan Kerim, vroeg op het NAVO-hoofdkwartier om onmiddellijke instelling van een bufferzone langs de hele, 220 kilometer lange grens. Deze zone zou moeten worden bewaakt door de vredesmacht KFOR, die wordt geleid door de NAVO. NAVO-secretaris-generaal George Robertson, die Kerims bezoek niet bijwoonde wegens zijn reis naar de Verenigde Staten, wees het Macedonische idee voor een bufferzone eerder deze week al af.

Kerim vroeg om hulp ,,omdat we de grens niet vanaf de andere kant kunnen controleren en er duidelijk een toestroom is van Kosovaarse kant''. Albanese rebellen vallen al dagen Macedonische troepen aan in het noordelijk grensgebied. ,,Het is een verplichting van de NAVO en KFOR om deze grens te beschermen en veilig te stellen'', zei Kerim.

NAVO-chef Robertson zei eerder deze week al dat ,,nog een bufferzone'', zoals die in Zuid-Servië, ,,niet het antwoord hier is''. De NAVO is wel al overgegaan tot verhoogde aanwezigheid en versterpte patrouilles van KFOR aan de grens. KFOR heeft volgens NAVO-diplomaten niet genoeg mankracht om de grens tussen Kosovo en Macedonië volledig te bewaken. De deelnemende landen zijn niet bereid tot een forse uitbreiding van de 36.000 man sterke vredesmacht in Kosovo.

,,We treden nu plaatselijk op als er moeilijkheden zijn, zoals eerder deze week in Tanusevci'', zegt een hoge NAVO-diplomaat. ,,Het is ondoenlijk voor KFOR om de hele grens te bewaken. KFOR heeft al genoeg taken in Kosovo. Als de situatie echt ontploft, kunnen we altijd nog ons plan trekken'', aldus de diplomaat.

Kerim zei gisteren dat het hem vooral te doen is om ,,effectieve maatregelen'' van de NAVO, waarbij de vorm minder belangrijk is. Plaatsvervangend NAVO-chef Balanzino zei dat de NAVO ,,zorgvuldig de lijst van ideeën'' van Kerim zou bestuderen. Kerim vroeg eerder deze week ook tevergeefs aan de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties om een bufferzone, om te voorkomen dat Albanese rebellen de grens met Macedonië overtrekken en andere extremisten van wapens voorzien.

Macedonië heeft gisteren voor de tweede keer in een week de grens met Kosovo gesloten na de dood van een politieman die een regeringskonvooi begeleidde.

    • Robert van de Roer