LeMay verbetert eigen toptijd op de sprint

Catriona LeMay heeft de Olympic Oval in Salt Lake City gisteravond tijdens de WK afstanden ingewijd met een wereldrecord op de 500 meter, het eerste wereldrecord op de eerste wedstrijddag ooit in het overdekte stadion. De Canadese sprintster verbrak haar eigen record van 37,4 seconde, gereden in januari in Calgary. Ze ging nu over de streep in 37,29.

Achter de olympisch kampioene op de kortste schaatsafstand won de Duitse wereldkampioene sprint en Monique Garbrecht zilver, de bronzen medaille was voor de Russin Svetlana Zhurova. Ook zij vestigden persoonlijke records op de baan waar volgend jaar de schaatswedstrijden op de Olympische Spelen plaatsvinden.

Met een Nederlands record eindigde Andrea Nuyt op de vijfde plaats. Als eerste Nederlandse schaatste ze in haar tweede 500 meter-race onder de 38 seconden; 37,98. Ook Marianne Timmer, negende na tweemaal 500 meter, stelde haar persoonlijke record scherper, op 38,29. Frouke Oonk, Nederlands derde deelneemster, werd 17de.

De Duitse Gunda Niemann won goud op de drie kilometer, voor haar landgenotes Anni Friesinger en Claudia Pechstein. In een Nederlands record (4.04,56) eindigde Barbara de Loor op de zesde plaats, voor de onttroonde recordhoudster Renate Groenewold. De Loor laat vandaag de vijf kilometer schieten. Ze rijdt alleen de 1000 meter. Wieteke Cramer vervangt haar op de langste afstand. Tonny de Jong gaf een slecht seizoen een vervolg in Salt Lake City met de 18de plaats.

De tweede dag van de WK afstanden begint vanavond acht uur Nederlandse tijd met de eerste 500 meter mannen, gevolgd door de 1.000 meter vrouwen, de tweede 500 meter mannen en de vijf kilometer mannen.

Morgen staan de slotafstanden op het programma: 1.000 meter mannen, 1.500 vrouwen en tien kilometer mannen.