Kok nodigt Simonis uit

Premier Kok heeft kardinaal Simonis uitgenodigd met hem te komen praten over het paarse beleid in zaken als euthanasie en het homohuwelijk. Simonis verweet Kok deze week in een vraaggesprek met de Volkskrant de kerk te ,,marginaliseren'' door waarden en normen vast te leggen zonder belang te hechten aan de overtuigingen van geloof en kerk. Volgens Simonis vindt de kerk geen gehoor bij het kabinet.

Kok zei gisteren dat zijn eerste reactie was geweest: ,,Dan pakken we de telefoon''. Maar deze toenadering betekende niet dat hij zich kon vinden in de beschuldigingen. De premier vond juist dat de kardinaal ,,hele grote woorden'' had gebruikt. ,,De aantijging dat het kabinet de zingevingsvraagstukken aan zijn laars lapt, werp ik verre van mij.'' Simonis had ook gezegd er moeite mee te hebben dat de troonrede niet meer woorden als geloof en levensbeschouwing bevat.