Kerkrade verbiedt demonstraties

Burgemeester J. Som van Kerkrade heeft alle demonstraties die voor 24 maart waren aangekondigd verboden. Zowel een extreem-rechtse groep als drie antifascistische groeperingen hadden die dag willen betogen. Volgens Som is de openbare orde ,,ernstig in gevaar als de betogingen doorgang zouden vinden''.

Met zijn beslissing voorkomt Som een treffen tussen partijen. De burgemeester verwachtte enkele duizenden demonstranten. De Antifascistische Aktie uit Utrecht en de stichting Werkgroep tegen Fascisme en Racisme uit Heerlen hadden opgeroepen naar Kerkrade te komen, als een reactie op een demonstratieve optocht van de extreem-rechtse partij NVU.

Kerkrade was afgelopen maanden vaker het toneel van onaangekondigde demonstraties van Duitse en Nederlandse extreem-rechtse aanhangers. De NVU wil meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen in Kerkrade. Burgemeester Som: ,,Dat ik hun gedachtegoed niet deel mag duidelijk zijn. Ik ben er van overtuigd dat ze geen kans maken op een raadszetel. Ik acht de bevolking van Kerkrade hoog.''