Jeugd in VS steeds zwaarder berecht

Vier leerlingen van de Santana High School in Santee, Californië, worden naar een andere school overgeplaatst omdat zij hebben nagelaten te melden dat hun medeleerling Andy Williams in het verleden hardop had gezegd dat hij zou gaan schieten op school.

Williams (15) doodde maandag twee scholieren en verwondde dertien mensen toen hij het vuur opende in de jongens WC. Hij zit vast op verdenking van 28 misdrijven die in totaal goed zijn voor 500 jaar gevangenisstraf. De jongen wordt berecht als volwassene op grond van een in Californië aangenomen volksinitiatief. Hij maakt geen kans op vervroegde vrijlating.

Het verzwaarde strafrechtklimaat voor jongeren is een gevolg van de school-schietpartijen en het overige jeugdgeweld van de laatste jaren. In verschillende staten zijn straffen zonder vervroegde vrijlating verplicht geworden. Zestien staten hebben wetgeving ingevoerd die uitwisseling van informatie tussen politie en scholen aanmoedigt.

In Florida is een advertentie-campagne begonnen die aangeven van gewelddadige jongerentaal aanmoedigt: `Silence Hurts' is de slagzin. In die staat werd deze week een 14-jarige jongen tot levenslang veroordeeld zonder kans op vervroegde invrijheidstelling wegens de moord op een meisje van zes. Hij imiteerde een professionele worstelwedstrijd, hield hij vol. De jury geloofde hem niet en constateerde moord met voorbedachte rade. De jongen was destijds twaalf.

Sinds de schietpartij in Santee hebben zich al weer vergelijkbare incidenten voorgedaan. In Twenty Nine Palms, Californië, zijn zestien scholieren opgepakt wegens gewelddadige taal. In Williamsport, Pennsylvania, schoot een meisje van veertien een 13-jarige klasgenote in de schouder. Ook deze jeugdige schutter had de beschikking over het pistool van haar vader. En ook zij wordt berecht als volwassene. Het meisje, Elizabeth Bush, is volgens haar moeder ,,een lieverd''. Op haar kamer heeft zij posters van de vermoorde burgerrechten-activist Martin Luther King en Jezus Christus hangen.

    • Marc Chavannes