Gevoelig aangepakt

In juni wordt op Tenerife het EK voor landenteams gehouden. De samenstelling van het Nederlandse vrouwenteam zal geen verrassing zijn. De huidige wereldkampioen speelt met Bep Vriend-Marijke van der Pas en Anneke Simons-Jet Pasman. In het derde paar heeft een mutatie plaats gevonden. Wietske van Zwol speelt nu met Femke Hoogweg (was Martine Verbeek). Het mannenteam is nog niet bekend. Vanwege het ruimere aanbod dan bij de vrouwen is de selectie breder opgezet. Op dit moment zijn pas twee paren verzekerd van een plaats bij de laatste vier: Gert-Jan Paulissen-Erik Kirchhoff en Anton Maas-Vincent Ramondt. Zij eindigden respectievelijk als eerste en tweede tijdens de selectiewedstrijden van de afgelopen tijd. Deze dagen maakt de keuzecommissie de namen bekend van nog twee paren. Daar valt uiteindelijk weer een paar vanaf en dan hebben we in mei het definitieve team.

Op Tenerife wordt ook het EK voor senioren gehouden. Nederland speelt in de opstelling: Van Oppen-Rebattu, Bomhof-Ramer en Pollé-De Vrij.

Erik Kirchhoff was tot vorig jaar de bondscoach van alle selecties. Hij besloot zijn contract niet te verlengen en zich weer toe te leggen op het zelf spelen. Maar de getalenteerde Amsterdammer viel het zelf bedrijven van topbridge tegen. De emoties en de spanningen waren hem teveel. Hij overwoog serieus om weer te stoppen. Na het succes van afgelopen weekend zal hij een dergelijk besluit wel even willen uitstellen. Kirchhoff zit boordevol zelfkritiek. Volgens eigen zeggen biedt hij niet onhandig, maar met afspelen heeft hij een probleem. Oordeelt u zelf. De hand komt uit het tweede selectieweekend:

Nadat oost met 1♣ had geopend bereikten Kirchhoff-Paulissen 4♡ te spelen door zuid. West kwam klaveren uit voor de heer en het aas. De leider, Erik Kirchhoff, speelde nu achtereenvolgens ♣V, klaveren getroefd, harten naar de vrouw, ♦A, ruiten getroefd en klaveren getroefd. Oost troefde niet over, maar gooide een schoppen weg. De leider troefde nog een ruiten in zijn hand en speelde schoppen naar de negen voor de tien. Oost incasseerde troefheer, maar moest nog een schoppen brengen voor de tiende slag. Niet zo heel dom gespeeld dus.

Tijdens dezelfde wedstrijden, liet Vincent Ramondt (Speler-van-het-Jaar-2000) zien wanneer je wel en wanneer je niet moet snijden.

West kwam uit met ♡7, een zogenaamde odd lead. In plaats van de traditionele vierde van boven, raakt tegenwoordig de eerste/derde/vijfde-start steeds meer in zwang. Oost won het aas en speelde de tien terug. Ramondt deed nu iets opmerkelijks. Hij won ♡H en speelde de kleur door en ging op zijn gemak kijken wat oost zou afgooien. Die ontdeed zich van een ruiten en dat deed hij op de laatste harten ook, evenals zuid. West speelde ruiten door, voor de vrouw en het aas. De leider had inmiddels een goed beeld van het spel. Het was duidelijk dat oost een lengte ruiten had en vermoedelijk dus kort in schoppen moest zijn. Ramondt sloeg ♠A, speelde ruiten naar de heer (west klaveren weg), schoppen naar de boer, incasseerde ♦B (west schoppen weg) en maakte het werk af met schoppen naar de heer en schoppen voor west. Deze moest van ♣H afkomen voor de negende slag. Gevoelig aangepakt door Vincent Ramondt, die de verliezende klaverensnit wist te vermijden. Heet van de naald kan ik u berichten dat de bridgebond inmiddels ook de twee andere paren voor de laatste selectiefase van het open team heeft aangewezen. Het zijn Jan Jansma-Louk Verhees en Piet Jansen-Jan Westerhof. Met deze keuze is heel duidelijk gekozen voor routine. Voor Huub Bertens en Ton Bakkeren is deze beslissing teleurstellend, want de Tilburgers eindigden als derde tijdens de selectiewedstrijden.

    • Jan van Cleeff