GEBAKKEN VIS MET KOKOSSAUS

Voor dit recept hebt u zowel dunne als dikke kokosmelk nodig. U kunt beide uit een blik krijgen als u het blik niet van tevoren schudt. Maak het blik open en schep er de dikke roomlaag bovenop met een lepel af en giet de dunne melk eronder in een kom.

Draai de chilipepers, sjalotjes, knoflook, het citroengras, laos, 3 van de citrusbladen en 2 tot 3 eetlepels kokosroom in een keukenmachine tot een gladde pasta.

Doe de rest van de kokosroom in een ruime pan en zet op een middelhoog vuur. Breng al roerend tegen de kook aan. Laat dan al roerend 5 tot 8 minuten zachtjes koken tot er pareltjes olie bovenop drijven. Voeg de specerijpasta en kokosmelk toe en laat onder regelmatig roeren 8 tot 10 minuten sudderen tot er weer pareltjes olie bovenop drijven. Schep er ten slotte de overgebleven 3 citrusbladen en de vissaus door. Neem de saus van het vuur, leg er het deksel op en houd even warm.

Snijd de filets in lange repen van circa 7 centimeter breed. Dep de stukken vis droog met keukenpapier en bestrooi ze aan beide kanten met zout en peper.

Giet een laagje olie van circa 1 centimeter diep in een koekenpan en verhit op een middelhoog vuur tot de olie zeer heet is. Leg er de repen vis naast elkaar in en bak ze in circa 2 minuten goudbruin en knapperig. Draai ze om en bak de andere kant ook in circa 2 minuten goudbruin. Schep ze met een schuimspaan uit de olie en laat even op keukenpapier uitlekken. Doe de gebakken vis in de saus en laat op een matig vuur circa 1 minuut doorwarmen. Strooi er de verse basilicum of koriander over, laat even slinken en dien op met gekookte witte rijst.

    • Kim Maclean