EU en VS zoeken handelsoplossing

De Verenigde Staten en de Europese Unie gaan opnieuw zoeken naar uitwegen voor hun langslepende handelsconflicten. EU-commissaris Pascal Lamy sprak dat gisteren af met de nieuwe Amerikaanse handelsvertegenwoordiger Robert Zoellick.

De frisse start werd met verve verdedigd door de handels-`ministers' van de twee grootste economische blokken. Lamy zegde toe dat de EU nog ,,enige tijd'' zal wachten met de invoering van het omstreden overgangsregime voor bananen-import waartoe de lidstaten hebben besloten. De Amerikaanse regering is van haar kant bereid opnieuw te kijken naar de agenda voor een nieuwe wereldhandelsronde. De vorige mislukte in 1999 in Seattle doordat de regering-Clinton steun in het Congres miste om in te gaan op de Europese wens meer onderwerpen aan te snijden.

De nieuwe Amerikaanse regering beschikt over een krappe meerderheid in het Congres, maar heeft ook te maken met veel leden die niet overtuigd zijn van de zegeningen van vrijhandel in de wereld. Eurocomissaris Lamy liet wat dat betreft een waarschuwing horen over de bescherming die Zoellick eerder deze week in het Congres de Amerikaanse staalindustrie toezegde.

Volgens Lamy heeft Europa de staalindustrie goeddeels gesaneerd en moet er in de Verenigde Staten nog het nodige gebeuren. Zoellick noemde de bescherming van de eigen industrie ,,tijdelijk'', in afwachting van herstructurering.

Commissaris Lamy had de problemen aangesneden van de Nederlandse chipfabriek ASML die overname van een bedrijf in Silicon Valley deze week op `nationale veiligheidsgronden' geblokkeerd zag door het Amerikaanse ministerie van defensie. Zoellick zal bij collega-ministers navragen hoe dat zit.