Dorstige Dracula

Dracula is een honderd jaar oude mythische, in smetteloos zwart geklede edelman. Een galante, welbespraakte gentleman in hart en nieren. De ideale bruidegom, minnaar en schoonzoon, met slechts één klein gebrek: hij teert op bloed. Liefst van jonge maagden.

Iedere mythe berust ergens op een waarheid en wanneer je bloed vervangt door guldens, kom je daar vanzelf dichterbij. Nou zijn de ongerepten van deze tijd niet meer zo onnozel als een eeuw geleden. Zij houden hun risico's goed in de gaten en staan erop dat de graaf een condoom over zijn hoofd trekt, waardoor hij niet echt aan zijn trekken komt tijdens de money bite. Daarom verleggen vampieren hun werkterrein naar willige oudere dames met veel guldens. Bloed is bloed. Een omvangrijk werkterrein, omdat veel (bemiddelde) vrouwen de race naar de finish langer volhouden dan mannen.

Een lezer meldt daar dit over. `Een kennis van 75 jaar ging twee jaar geleden in zee ging met een jonge, vlotte vermogensbeheerder. Zij liet hem 260.000 gulden spaargeld beleggen, en sloot een overeenkomst waarin staat dat hij niet risicovol mag beleggen. De man werkte samen met Staal Bankiers, die maandelijks een portefeuille-overzicht stuurde. Lijnrecht tegen de afspraken in, belegde hij toch risicovol. Daardoor leed ze 130.000 gulden verlies. De man meldde onlangs dat hij haar geld niet langer kon beheren, omdat hij zonder zakenpartner was komen te staan. Maar dezelfde dag nog meldde hij een andere te hebben gevonden en ook een andere bank, de Kas Associatie. Hij wil het vermogensbeheer gewoon voortzetten. Ook Staal zocht contact om haar vermogen te beheren. Die bank informeerde haar ook over het in hun ogen onkundige en onverantwoordelijk handelen van de man.'

Kan zij er vanaf, ergens klagen, komt het vaker voor dan vroeger dat snelle jongens met een vlotte babbel trage oudere dames ompraten, en waar vind je een betrouwbare vermogensbeheerder. Dat vraagt de briefschrijver.

Overal waar er bemiddelde dames en snelle jongens bestaan, komt dit voor. In de VS worden kwetsbare senioren (met name bemiddelde weduwen) openlijk en zonder omhaal gewaarschuwd. In ons land hoor je die waarschuwingen nog niet recht voor z'n raap. Wij polderen, gedogen, gebruiken ambtenarentaal, kijken of iets wel of niet juridisch is toegestaan. In dit geval moet mevrouw snel een advocaat in de arm nemen. Alle uitgevoerde transacties liggen als bewijs vast in bankafschriften. Houvast biedt wellicht de kritiek van de bank die de samenwerking verbrak, hoewel het verschil tussen wanbeleid en slecht beleggen moeilijk is te bewijzen.

De overeenkomst is waarschijnlijk tussen drie partijen (tripartiete): klant, vermogensbeheerder en bank. Een bank is vereist omdat instellingen zonder bankvergunning (onder meer) geen geld en effecten van derden onder beheer mogen hebben. De bank bemoeit zich niet met het beleggingsbeleid in de geschetste transactie.

Trekt de bank zich terug dan vervalt de overeenkomst. Je mag de bank wellicht aanrekenen met een ondeskundige tussenpersoon in zee te gaan, maar dat ligt lastig. Tot maart vorige jaar liepen immers alle aandelenkoersen op en was iedere beheerder een champions leaguekandidaat. Dezer dagen bungelen bijna alle helden onderaan in de eerste divisie.

Waar er twee kijven, hebben er twee schuld. De mensen die (overtollig) geld willen laten beheren, blijkt uit reacties, verwachten te veel en stallen te weinig geld. Ze willen meer dan de spaarrente, zonder zelf moeite te doen, en zien in een beheerder een gratis tovenaar die dat waar kan maken. Dat klopt niet altijd, maar de Dracula's suggereren het wel.

Je moet alleen zaken doen via een bedrijf/persoon toegelaten door de Stichting Toezicht Effectenverkeer (STE). Die hebben er een interessante site over, maar helaas in ambtenarentaal. Bel ze voor gewone mensentaal tijdens kantooruren via de Toezichtslijn (0900) 540 05 40 (75 cent per minuut). De stichting weet alles over vergunningen en bestuurders, maar garandeert nooit dat iemand die het effectenvak verstaat, niet te lang bijt. Die garantie geeft niemand.

Hoe moet het dan? Je moet eerst je geldzaken (laten) doorlichten om vast te stellen of beheer door een ander nodig is. Meer dan eens volstaat een aandelenbeleggingsfonds, een vermogensbeheerder in optima forma. Voor de lange termijn met netto resultaten van 8 tot 12 procent per jaar, voor wereldwijde fondsen. Die percentages bestaan uit de gemiddelde economische groei, plus inflatie en wat geluk (8 procent). Een gunstige periode als in de afgelopen acht jaar en een bekwame beheerder levert 12 procent op. Zo was het althans.

Adriaan Hiele beantwoordt vragen van lezers op www.nrc.nl/economie.

    • Adriaan Hiele