Crowdsurfen bij concert verboden

Concertgangers laten zich graag door het publiek op handen dragen, letterlijk. Europese organisatoren van popfestivals vinden dat te gevaarlijk worden.

Crowdsurfen gaat zo: je laat je tijdens een popconcert achterover zakken, mensen in het publiek achter je tillen je op en anderen dragen je letterlijk op handen. Voor de hekken bij het podium word je gedumpt.

Het risico dat onderweg iemand pijnlijk geraakt wordt, neemt crowdsurfer Kirsten Verdel uit Rotterdam op de koop toe. ,,Wie dat niet wil, moet niet vooraan staan bij bepaalde bands''.

Wat Europese organisatoren van popfestivals betreft, is het afgelopen. Gisteren vergaderden zij in Londen over het verbieden van crowdsurfen. Aanleiding is het lot van negen doodgedrukte festivalgangers tijdens een popconcert in het Deense Roskilde, vorige zomer. Ofschoon er andere lezingen over de oorzaak van de tragedie bestaan, is ook de organisator van het Nederlandse festival Pinkpop, Jan Smeets, ervan overtuigd dat crowdsurfen een belangrijke factor was. Nederlands grootste concertorganisator Mojo had vorig jaar al een verbod ingevoerd, Pinkpop gaat het nu ook verbieden.

Men kon altijd al tijdens een popconcert dansen. Maar toen was daar plotseling het stagediven (spring op het podium en spring er weer af), pogo-en (schop wild om u heen), of slamdancen (schop nog wat harder) en moshing (knal voor de lol tegen buurman op). Daarna raakte crowdsurfing helemaal ingeburgerd. ,,Het komt eigenlijk allemaal op hetzelfde neer'', zegt zanger/gitarist Atilla Szabo, die vanavond met band Blind Justice in Boskoop optreedt: Kicken, uit je dak gaan.

Wie daarvan niet houdt mijdt de mosh pit, kortweg de pit, de ruimte voor het podium. Daar heerst ,,een soort saamhorigheid'', zegt Szabo, terwijl fiks met de ledematen wordt gezwiept en lichamen door de lucht vliegen. Mensen die daar op de grond vallen, worden overeind geholpen. Hoewel, stagediven head-first (duiken) is prima, maar wie met de voeten vooruit springt, hoeft er niet op te rekenen dat hij opgevangen wordt. Te heftig windmillen (het wild rondwieken met de armen), wordt evenmin getolereerd. Atilla Szabo omschrijft crowdsurfen als veel onschuldiger en noemt het verbod dan ook onzinnig.

De band Blind Justice houdt wel van wat chaos bij een optreden. Bij sommige festivals staan al bordjes met een pictogram dat stagediven verbiedt, maar Blind Justice loofde bij een concert in Zwolle onlangs `diver licenses' uit aan wie tijdens het optreden 15 keer zou stagediven. Vijftig fans haalden het. Zonder ongelukken.

Ook zanger Alejandro Logrono van de Amsterdamse hardcoreband Agresión omschrijft de Nederlandse mosh pits als `respectfull'. ,,Meisjes van 14 wagen zich hier in de pit. In andere landen kan dat niet, daar gaat het er veel gewelddadiger aan toe''. Festivals in de open lucht vergelijkt hij met voetbalwedstrijden. Dáár gebeuren misschien ongelukken, ,,maar dat heeft met de mensenmassa's daar te maken''.

    • Jacques de Groot