Boos

De olifant heeft een onbedwingbare neiging om in bomen te klimmen en er dan uit te vallen. Hij zit onder de bulten. Het maakt hem boos. De mier en de eekhoorn ontdekken onder de esdoorn een gevaarlijke plaats. Wie daar gaat staan, ontsteekt in woede. Intussen bakt de inktvis, in een spelonk op de bodem van de oceaan, een zwarte taart en vraagt de vuurpad zich af wat boosheid precies is. Welkom in de wondere wereld van Toon Tellegen.

De dierenverhalen van Tellegen, voor kinderen vanaf een jaar of negen, gaan over de precieze inhoud van woorden en begrippen. Proefondervindelijk wordt vastgesteld wat bijvoorbeeld het verschil is tussen `vallen' en `dwarrelen', maar harde actie bieden zij niet. Het ligt geenzins voor de hand om juist Tellegens boeken te verfilmen.

In de serie Boos kiest Jan Willem Looze echter voor een passend eenvoudige, verstilde manier: een stem leest voor bij tekeningen van Annemarie van Haeringen. Van Haeringen, die de afgelopen jaren tot tweemaal toe het Gouden Penseel kreeg voor haar tekeningen, schildert met waterverf en inkt de dieren in een dromerig decor. Ze weet de wetten die in de verhalen heersen, vanzelfsprekend te verbeelden. Zo zijn alle dieren, van de mier tot aan de olifant, ongeveer even groot. In zeven minuten biedt Boos een ideaal verhaaltje voor het slapen gaan.

Behalve Tellegens verhaaltjes is er op de Nederlandse televisie wel meer te zien aan succesvolle, goede kinderliteratuur. Terug voor peuters is Muis van Lucy Cousins, voor iets oudere kinderen is er De grote dikke beer vertelt, een Duitse animatieserie gebaseerd op het zeer grappige werk van tekenaar en schrijver Janosch. Pubers tussen dertien en vijftien jaar kunnen vanaf woensdagochtend kijken naar Geef mij maar een boek, een nieuwe vierdelige serie over jeugdliteratuur bij schooltelevisie. De eerste aflevering gaat over het geheim van Harry Potter, de tovenaarsleerling uit de boeken van Joanne Rowling die lezers van alle leeftijden en van over de hele wereld, in zijn magische greep houdt.

Muis, zondag, Ned.3, 9.00-9.07u.; De grote dikke beer vertelt, zondag, Ned.3, 9.18-9.47u.; Boos, woensdag, Ned.3, 18.23-18.30u.; Geef mij maar een boek, woensdag, Ned.3, 9.40-10.00u.

    • Judith Eiselin