Boetes toch niet verhoogd na euro

De maximale bedragen voor boetes zullen met de invoering van de euro per 1 januari 2002 toch niet worden verhoogd. Het kabinet vindt verhoging bij nader inzien onverstandig. De overheid verlangt ook van het bedrijfsleven dat de invoering van de euro niet gepaard gaat met prijsverhogingen.

,,De overheid geeft het goede voorbeeld'', zei premier Kok gisteren na afloop van de ministerraad. ,,Het laadt anders de verdenking op zich dat we de invoering van de euro misbruiken.'' Bij het omrekenen naar de euro zullen de maximumboetes alleen naar beneden worden afgerond, aldus Kok.

De Tweede Kamer had in oktober al ingestemd met de verhoging. Justitie kon alle maximumboetes door twee delen en naar boven afronden. De euro is 2,20371 gulden waard. Een boete van duizend gulden zou 500 euro worden. Dat zou echter een verhoging van ongeveer tien procent hebben betekend.

Het besluit raakte pas deze week in opspraak, na publicaties in de media. Een meerderheid van de Tweede Kamer plaatste daarna alsnog vraagtekens bij het besluit. Zo sprak het CDA van ,,een psychologische blunder die funest is voor het draagvlak van de euro''. Ook de Consumentenbond hekelde de prijsverhoging. Mede namens de overheid ziet de bond erop toe dat prijzen niet stijgen bij de start van de euro. ,,Hoe kunnen wij die bedrijven nu aanpakken als de overheid de prijzen zelf met tien procent verhoogt'', vroeg een woordvoerder zich af.