BATTUS 5

Vol ergernis heb ik het artikel `Kutstuk' beschouwd, dat verscheen in het katern Wetenschap en Onderwijs van 24 febr. j.l. en geschreven door Battus. Dit soort privé-spelletjes, waarin hij overigens uitblinkt, verdient naar mijn mening geen plaats in een krant als NRC Handelsblad die – met behoud van kwaliteit – toch bedoeld blijft voor een breed lezerspubliek. Zonde van de kostbare ruimte, zonde van mijn centjes.

Behoudens een enkele taalmaniak is, denk ik, niemand echt geïnteresseerd in de hoeveelheid symmetrische woorden in onze taal. En als Battus stokpaardjes wil berijden, laat hem dan een vaktijdschrift zoeken. Hij heeft zich verstout verwijzingen op te nemen naar Achterberg en Hermans. Zij verdienen eerder een monument dan een graf op zijn lijst van taaldode vormen.

Battus heeft naar eigen schrijven, twintig jaar gedaan over zijn onnozele verzameling. Jammer. Hij had die jaren kunnen besteden aan een biografie van Multatuli. Of heeft hij die inmiddels uit handen moeten geven?

Gedwongen door tijdgebrek, misschien?

    • Hans Ratsma Oosterwolde