BATTUS 2

Het hoogstandje van opperlandse taalkunst (W&O, 24 februari) noopt tot een reactie. Zijn twintigjarige queeste ten spijt zijn er toch heel wat interessante palindromen aan de aandacht van Battus ontsnapt.

Als Malakka-lam en Romegemor `mogen', waar zijn dan:

aderBreda, amor(a)Roma, anno-Onna, drentnerd, Een-nee, elegantNagele en Odercredo

Erger is het blinde oog van Battus voor de chemie. Zo mis ik:

kaliummuilak, loodidool, moorbroom, muilehelium en neonoen.

Maar daar blijft het niet bij. Wat te denken van het ontbreken van:

arbobra, edensnede, eitandnatie, fuelgleuf, kopieeipok, modelledom, natorotan, racecar, skinniks, solokolos, togafagot, toffeleffort en trapezepart?

Het moge duidelijk zijn. Hoezeer ik ook graag gewild had dat de teller bij het fraaie getal 676 was blijven steken, voorlopig is de tijd voor het tabedebat nog niet gekomen. Het aantal palindromen in de levende Nederlandse taal is ongetwijfeld eindig maar het is zeker groter dan 676, alle kabbalistieke gymnastiek van Battus ten spijt.

    • Ton Schoot Groningen