Afwachtende houding beleggers

Wie het weet mag het zeggen. Beleggers schuiven met kapitaal maar een duidelijke visie ontbreekt. `Het gaat helemaal niet zo slecht.'

Angst is het leidende principe deze weken op de beursvloeren. Bedrijven in de Verenigde Staten komen al maanden met winstwaarschuwingen naar buiten, maar een recessie wil toch maar niet echt doorzetten doordat er steeds weer een reden te vinden is om de toekomst wat zonniger in te zien.

Toch profiteren aandelenfondsen daar nauwelijks van. De AEX komt nauwelijks van zijn plaats, ze schommelde de hele week besluiteloos tussen de 590 en 600 puntengrenzen. Winstwaarschuwingen veroorzaken soms wel, soms geen koersdalingen. Indrukwekkende jaarcijfers veroorzaken soms koersdalingen zonder aanwijsbare reden. ,,De Amerikanen waren tot eind vorig jaar big spenders'', zegt handelaar in technologiefondsen van Rabo Securities. ,,Nu heeft de angst toegeslagen. Veel bedrijven grijpen de economische situatie aan om te snijden in de organisatie terwijl het eigenlijk niet eens zo slecht gaat. Dat zegt ook de Federal Reserve. Maar mensen zijn toch bang hun baan te verliezen en houden daarom hun geld vast.'' Beleggers wachten af waardoor grote koersveranderingen eigenlijk zijn uitgesloten. Dat geldt ook voor de fondsen aan de Europese beurzen. Veel mensen hebben volgens Lendfers hun vingers gebrand aan de internethype.

De hype is inmiddels voorbij maar er is geen haast om te handelen. Ondanks de lage aandelenprijzen van technologie- en telecomfondsen blijven zelfs institutionele beleggers aan de zijlijn staan. ,,Die stappen liever pas in als de koers aan het stijgen is. Je moet wel een grote ziener zijn om nu techfondsen te kopen'', aldus Lendfers. ,,Men is bang om geld kwijt te raken maar ook om kapitaal te missen als de koersen weer stijgen. Ik zie wel dat het kapitaal heel sterk roteert tussen sectoren.'' Dat was dan ook de enige systematiek die de afgelopen week op de beursvloer te bespeuren was.

De week begon goed voor de technologieaandelen. Woensdag raakte de sector het vertrouwen van beleggers weer kwijt en stegen de koersen van `food' en `financials'. Maar beleggers zijn trouw tot de volgende winstwaarschuwing of winstprognose. Zodra technologie- en telecomfondsen weer opveren wordt een deel van het geld uit de meer traditionele sectoren, de zogenoemde `defensieve waarden', teruggetrokken.

Toch is volgens Lendfers de bodem wel bereikt voor bedrijven met goede winstvooruitzichten. ,,Maar er zal zeker nog een `shake-out' plaatshebben. Bedrijven die het nu nog slecht doen en die voor de komende jaren geen goede prognoses hebben, zullen daar zeker op worden afgerekend.'' De scepsis is volgens Lendfers te ver doorgeschoten. ,,Alle bedrijven worden nu over één kam geschoren. Als je vorig jaar zei dat je `iets met internet deed' stond men meteen klaar met geld. Als je dat nu zegt, daalt de koers meteen met 20 procent. Het wachten is nu op de eerste goede berichten uit de sector.''

Dat beleggers enigszins stuurloos met hun kapitaal aan de zijlijn staan werd deze week ook duidelijk uit het optreden van analist Abby Cohen van zakenbank Goldman Sachs. Zij probeerde de Amerikaanse beleggers aan te sporen juist meer te investeren in Amerikaanse aandelen. Daarmee geeft Cohen het derde advies op rij in korte tijd afkomstig van een grote Amerikaanse zakenbank. Merrill Lynch en Morgan Stanley Dean Witter brachten onlangs een soortgelijke boodschap naar buiten.

De afgelopen week mochten zich ook een aantal nieuwe spelers voor het eerst aan de AEX bewijzen. Buhrmann, handelaar in kantoorartikelen, beleefde de tweede entree in de major laegue van de Amsterdamse beurs, nadat het bedrijf de AEX vorig jaar nog moest verlaten. Nieuwkomer KPN Qwest veerde in het midden van de week op maar werd vervolgens snel meegesleurd in de koersdaling van de technologiesector. Ook kabel- en telefoniebedrijf Versatel debuteerde en sloot de week af met een koersverlies. Op basis van zijn grootte is het bedrijf, dat woensdag de jaarcijfers over 2000 presenteerde, weliswaar toegelaten tot de index, maar de vraag is hoe voor hoe lang, gezien de ontwikkeling van het eigen vermogen. Door verliezen zal het eigen vermogen, dat aan het eind van vorig jaar ongeveer 340 miljoen euro bedroeg, geleidelijk afnemen. Met een negatief eigen vermogen moet het bedrijf de notering aan de AEX-index opgeven. Er kan dan nog wel in het aandeel worden gehandeld, maar niet meer onder supervisie van de beurs. Volgens het bedrijf zouden de regels moeten worden aangepast wegens het speciale karakter van de telecomsector.

Jaarcijfers zijn er volgende week onder meer van TNT Post Group, Nutreco, VNU, Wegener en Corus.

    • Ronald Rovers