Watersnood eist levens in Oost-Europa

Door overstromingen in het grensgebied tussen Hongarije, Oekraïne en Roemenië zijn zeker zeven mensen omgekomen en bijna 47.000 mensen geëvacueerd.

In Hongarije begon het water in het stroomgebied van de rivier de Tisza gisteren te zakken nadat eerder deze week recordhoogten waren bereikt. In het gebied staan tientallen dorpen over een oppervlakte van zeker 130 vierkante kilometer land onder water. Ongeveer dertigduizend mensen zijn inmiddels geëvacueerd. Tienduizenden anderen bewaken, met de hulp van het Hongaarse leger, de dijken met zandzakken. Het water kwam maandag plotseling opzetten vanuit de Karpaten. Dinsdag werd in het noordoosten van het land de noodtoestand uitgeroepen.

De schade is het grootst vlak over de grens, in het westen van Oekraïne. Daar zijn zeven mensen verdronken en naar schatting tweehonderd dorpen overstroomd. Meerdere bruggen en tientallen kilometers wegen en spoorlijn zijn door het water weggevaagd. Veel Oekraïners peddelen wanhopig in roeiboten rond. President Leonid Koetsjma heeft aangekondigd dat hij het rampgebied vandaag zoubezoeken. Hongarije heeft de grens met Oekraïne opengesteld omdat veel bedreigde dorpen van het eigen achterland zijn afgesloten door de Karpaten. Roemenië is het minst getroffen door de overstromingen. Daar moesten naar schatting 4.000 mensen geëvacueerd worden.

De Tisza, die vanuit Roemenië naar Oekraïne en Hongarije stroomt, zwol na hevige regenval het afgelopen weekeinde in recordtempo tot boven de zeven meter. Verwacht wordt dat het water in het grensgebied tussen de drie landen de komende twee weken blijft stijgen. In 1998 had het noordoosten van Hongarije ook al te maken met ernstige overstromingen.

Het grensgebied tussen Oekraïne, Hongarije en Roemenië is kwetsbaar omdat al het water van het omringende deel van de Karpaten er samenstroomt. Door grootscheepse ontbossing houden de berghellingen geen water meer vast. Premier Viktor Orbán van Hongarije heeft beloofd dat hij kosten noch moeite zal sparen om het water het hoofd te bieden. Hij wil de komende tien jaar veel geld investeren in het versterken van de dijken. Maar de achterstand is groot: ,,We kunnen niet binnen twee jaar repareren wat dertig, veertig jaar lang verwaarloosd is'', aldus Orbán. Overigens toonde de premier zich tevreden over het functioneren van een gezamenlijk alarmsysteem met Oekraïne, dat na de grote overstroming van 1998 werd geïnstalleerd. Volgens hem heeft het dodelijke ongelukken aan Hongaarse zijde kunnen voorkomen.