Verbod import dieren uit Italië, Frankrijk

Minister Brinkhorst (Landbouw) heeft gisteren het vervoer verboden van alle evenhoevige dieren uit Frankrijk en Italië uit en naar Nederland. Het verbod, dat de verspreiding van mond- en klauwzeer MKZ) moet voorkomen, geldt runderen, varkens, schapen, geiten en herten.

Brinkhorst vindt de voorlopige uitslagen van mond- en klauwzeertesten in Frankrijk en Italië zorgelijk. Ook het vervoer van paarden tussen Engeland en Nederland is sinds gisteren verboden.

Het Nationaal park De Hoge Veluwe is vanaf morgen weer grotendeels toegankelijk voor bezoekers. De directie besloot daartoe vanmorgen, omdat het ministerie van Landbouw woensdag bekendmaakte dat er geen MKZ-virus in Nederland is geïmporteerd.

In het Verenigd Koninkrijk is het aantal MKZ-besmettingsgevallen gisteren opgelopen tot 106. Het hoofd van de Veterinaire Inspectiedienst, Jum Scudamore, verklaarde gisteren tegenover een groep veehouders: ,,We zullen de ziekte niet tegen eind deze week zien verdwijnen. Deze uitbraak zal een lange tijd gaan duren.''

Het grootste probleem is volgens Scudamore dat de ziekte zich het snelst schijnt te verspreiden onder dieren die in contact zijn geweest met schapen die het virus bij zich dragen. Vandaag worden maatregelen verwacht voor een beperkt vervoer van drachtige schapen, runderen en varkens die zich in het open veld bevinden. De overheid wil deze dieren in stallen onderbrengen waar ze veilig kunnen bevallen en niet met zieke dieren in aanraking komen.

De Finse minister van Landbouw maakte vanochtend bekend dat een eerste onderzoek onder verdachte koeien op een boerderij in Orimattila (Zuid-Finland) geen besmetting met MKZ heeft aangetoond.