Uitwisseling informatie BSE in EU gebrekkig

De uitwisseling van informatie ter voorkoming van de gekkekoeienziekte (BSE) verloopt binnen de Europese Unie zeer gebrekkig. Ontdekkingen van rundvlees met verboden risicomateriaal worden traag aan de Europese Commissie gemeld. Dat blijkt uit mededelingen van de Commissie, die op haar beurt ook fouten maakt bij het doorgeven van gegevens aan lidstaten.

Duitsland is bijzonder langzaam met het melden aan Brussel van maatregelen tegen slachthuizen die ondanks een verbod niet alle risicomateriaal uit rundvlees hebben verwijderd. Via dat risicomateriaal – de kop en de wervelkolom – kan besmetting met BSE gebeuren. Opvallend is dat alleen bij inspecties in Groot-Brittannië rundvlees wordt ontdekt waarin zulk verboden risicomateriaal aanwezig is.

De slachthuizen in Duitsland, Nederland en Spanje die zulk rundvlees naar Groot-Brittannië hebben uitgevoerd, hebben ook aan andere landen geleverd. Volgens een woordvoerder van Eurocommissaris Byrne (Consumentenbescherming) inspecteert Groot-Brittannië, het zwaarst getroffen door BSE, strenger dan veel andere lidstaten. Groot-Brittannië had jarenlang de gevolgen van de ziekte onderschat.

Slachthuizen moeten nauwkeurig bijhouden aan wie zij rundvlees verkopen. De Commissie heeft echter geen overzicht van alle verkopen die tot nu toe verdachte slachthuizen hebben gedaan. De lidstaten waar deze slachthuizen zijn gevestigd hebben deze gegevens niet aan Brussel geleverd.

Vorige week meldde een woordvoerder van de Commissie schriftelijk aan de Duitse minister van Landbouw, Künast, en haar Nederlandse collega Brinkhorst, dat in Groot-Brittannië rundvlees met risicomateriaal was aangetroffen afkomstig uit Nederlandse en Duitse slachthuizen. Later bleek dat de brief aan Den Haag pas afgelopen maandag is verstuurd. De Commissie is onder de indruk van het kordate optreden van minister Brinkhorst, die maandag dadelijk als voorzorgsmaatregel het betrokken Nederlandse slachthuis liet sluiten. Brinkhorst gelastte bovendien een onderzoek naar de Nederlandse veterinaire inspectie die niet had gesignaleerd dat het slachthuis risicomateriaal verkocht.

Ook de Britse regering had Nederland niet gealarmeerd. De melding van de ontdekking van het uit Nederland afkomstige rundvlees vrijdagmorgen in de Britse pers was voor Den Haag nog geen reden om maatregelen tegen het slachthuis te ondernemen.

De Duitse minister Künast heeft zich erover beklaagd dat Eurocommissaris Byrne in de aan haar gerichte brief geen volledige informatie gaf. Volgens Byrne's woordvoerder was per vergissing in de correspondentie een Duits slachthuis met het Nederlandse verwisseld. De Europese Commissie kreeg pas gistermiddag uit Berlijn te horen dat de twee, inmiddels juist doorgegeven, Duitse slachthuizen voorlopig zijn gesloten. Een medewerker van Eurocommissaris Byrne zei gisteren nog te wachten op Duitse informatie over maatregelen bij vier andere Duitse slachthuizen, die in januari al aan Berlijn zijn gemeld wegens uitvoer van verboden rundvlees. Gisteren was de Commissie niet op de hoogte van de ontdekking afgelopen woensdag in Groot-Brittannië van uit Spanje afkomstig verboden rundvlees. De vondst was in Schotland bekendgemaakt, maar het bericht was nog niet via Londen in Brussel doorgedrongen.

    • Ben van der Velden