The war of the robots

Het is verbazend hoe een slecht ontvangen test-episode van een goedkope Amerikaanse sciencefiction televisieserie heeft kunnen uitgroeien tot een wereldwijd entertainmentfenomeen: Star Trek. Vier televisieseries, negen speelfilms, honderden videobanden en dvd's, diverse boekenseries en tientallen computerspellen. Star Trek DS9: The Fallen is het meest recente spel.

Het is gebouwd rondom de fameuze Unreal spelmotor waarmee realistische driedimensionale omgevingen gegeneerd kunnen worden. Als speler kun je in de huid van Sisko, Kira of Worf kruipen. In de gemeenschappelijke missies vervullen zij verschillende rollen; daarnaast hebben ze eigen missies. Je moet de confrontatie aangaan met diverse buitenaardse rassen, en om succes te boeken moet je de juiste mix van sterkte, omzichtigheid, communicatieve vaardigheden, wapens en elektronische gadgets toepassen.

Heel anders gaat het eraan toe in Mechwarrior 4: Vengeance van Microsoft waar je, binnen de context van het bekende BattleTech-universum, het bevel krijgt over een zwaarbewapende robot van zo'n twaalf meter hoog en honderd ton zwaar. Je moet je thuisplaneet heroveren op een buitenaardse vijand, bij dag als bij nacht en onder verschillende weersomstandigheden. Je kunt kiezen uit eenentwintig verschillende, futuristisch vormgegeven en beschilderde robots. Extra multiplayer-levels zijn beschikbaar via de website van Microsoft.

In Infestation van UbiSoft voer je missies uit op tweeëntwintig door vijandige aliens bezette planeten. Hier geen bekende televisieacteurs of reusachtige vechtrobots maar intergalactische pantservoertuigen. Je moet zowel planeten verkennen als strijd leveren, dit alles in de vorm van gevarieerde missies. De multiplayer-variant heeft meer speltypen tot zijn beschikking, waaronder racen, voetballen en `capture the flag'.

Geen simulatie, geen realisme - Thunder Brigade van Interactive Magic is een rechttoe rechtaan arcadespel waarin je een vliegende tank bestuurt. Het spel speelt zich af in de toekomst als drie federaties strijd leveren om twaalf planeten. In dertig missies moet je zowel vijandelijke schepen als gronddoelen uitschakelen. Met de Mission Editor kun je je eigen missies ontwerpen, en over een netwerk kun je elkaar naar het leven staan. Niet denken maar schieten dus.

Ook Gromada van Aim is een arcadespel, in dit geval zo'n heerlijk ouderwets cartoon-achtig knalspel waarbij je van boven op de actie neerkijkt. Je bestuurt een klein tankje dat het in zijn eentje moet opnemen tegen een schier onoverwinnelijke overmacht aan buitenaardse tanks en gewapende grondstations. Het spel is snel te leren en kent twee moeilijkheidsgraden: voor beginners en gevorderden. De beeldkwaliteit en special effects zijn van hoog niveau.

In Sierra's Ground Control moet er wèl weer nagedacht worden, want dit is een strategisch actiespel in de stijl van Command & Conquer. Je moet soldaten, rijdend materieel, vliegtuigen en ondersteunende gebouwen beheren om de verre planeet Krig 7b op de buitenaardse vijand te veroveren. Er is ook een multiplayer-game met een ieder-voor-zich-en-God-voor-ons-allen invalshoek.

Aiken's Artefact tenslotte, uitgegeven door Fox Interactive, is een point & click-avontuur dat liefhebbers van Blizzards Diablo zeker zal aanspreken. Goed is vooral de beeldkwaliteit. Na de ontdekking van een buitenaards artefact ontwikkelt Dr. Joan Aitken een serum dat psionische krachten bij de mens doet ontwaken. Vervolgens ontstaan er mensen die deze krachten in goede of in kwade zin willen gebruiken. Je kunt de psionic powers gebruiken zoals je spells gebruikt in Diablo. Als speler ben je Cain, de leider van de goeden. Leider van je tegenstanders heet uiteraard Abel.

Alle besproken spellen zijn voor de pc en kosten rond de honderd gulden; alleen Gromada kost zo'n vijftig gulden.

    • Rob Smit