`Talibaan blazen hoofd boeddha op'

De Talibaan hebben vandaag hun dreigement waargemaakt en het grootste boeddhabeeld ter wereld grotendeels vernietigd, zo meldt een Afghaans persbureau in Pakistan dat nauwe banden met de ultra-islamitische Talibaan onderhoudt. Er is echter geen bevestiging van onafhankelijke zijde. De Talibaan hebben het gebied voor buitenstaanders afgegrendeld.

Volgens het persbureau AIP (Afghan Islamic Press) hebben strijders van de Talibaan het hoofd van de 55 meter hoge boeddha in de provincie Bamiyan met dynamiet opgeblazen. De leider van de Talibaan, mullah Mohammed Omar, gaf 26 februari opdracht tot de vernietiging van alle pre-islamitische beelden om afgoderij te voorkomen.

Ook een woordvoerder van de Afghaanse oppositie meldde vandaag dat de Talibaan de sloop van de boeddha's van Bamiyan hadden hervat na afloop van het islamitische slachtfeest, zoals de ultra-religieuze beweging zelf had aangekondigd. Maar de woordvoerder voegde eraan toe dat hij niet in staat was de omvang van de schade te beoordelen omdat de gevechtseenheden van de oppositie niet in de buurt van de beelden kunnen komen.

De internationale gemeenschap blijft zich inspannen de beelden te redden. Een groep Japanse diplomaten is vandaag in Kandahar, het hoofdkwartier van de Talibaan, om voor de beelden te pleiten en morgen hoopt een speciale afgezant van de UNESCO, de culturele organisatie van de Verenigde Naties, met het zelfde oogmerk naar Afghanistan terug te keren. De Islamitische Republiek Iran en Griekenland hebben meegedeeld dat ze de beelden willen kopen, maar beide landen hebben problemen om met de Talibaan in contact te komen. Iran steunt de Afghaanse oppositie.