`Shock' over prins in La Nación

Het Nederlandse koningshuis was altijd wel goed voor de rubriek faits divers van het Argentijnse dagblad La Nación. Sinds de romance tussen landgenote Máxima Zorreguieta en de Prins van Oranje kan bij die stukjes ook wel een plaatje. Maar gisteren pakte de conservatieve kwaliteitskrant groot uit met het thema.

In een artikel onder de kop `De Nederlandse prins verdedigt zijn verloving' doet de speciaal naar Amsterdam gestuurde verslaggever Graciela Iglesias uitgebreid verslag van de commotie in Nederland die is ontstaan door opmerkingen van prins Willem-Alexander.

Tijdens een gesprek dinsdagavond met Nederlandse journalisten in New York verwees de prins, gevraagd naar commentaar op nieuwe onthullingen over de vader van zijn vriendin, naar een ingezonden brief in La Nación. Later bleek dat het een brief betrof van de Argentijnse oud-dictator Jorge Videla.

,,De Nederlandse pers verkeert in shocktoestand'', zo begint het artikel in La Nación. ,,Voor de eerste keer in bijna drie eeuwen monarchie in Nederland heeft een kroonprins zijn zwijgplicht doorbroken en publiekelijk een persoonlijk thema aan de orde gesteld. Nog verrassender: hij deed dat om hen (de pers) uit te nodigen de richtlijnen van evenwichtige journalistiek van een buitenlandse krant te volgen.''

Zoals ook in New York de naam van Videla pas na enige moeite naar boven kwam, zo vermeldt La Nación – tijdens de dictatuur het lijfblad van de regeringsploeg – pas halverwege het stuk in een bijzin dat de ingezonden brief van de oud-dictator afkomstig was.

De gebeurtenissen zijn volgens La Nación een uitvloeisel van ,,de jacht op het koninklijk huis'' die de Nederlandse pers heeft geopend sinds de komst van Máxima. Daarmee zou ,,de publieke opinie'' het helemaal niet eens zijn, aldus de krant.La Nación haalt ,,een recente enquête van de Wereldomroep'' aan, waaruit zou blijken dat 89 procent voorstander van een huwelijk tussen Máxima en de kroonprins is. Navraag bij de Wereldomroep levert alleen verbazing op.