Selectie Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Reportage uit het door mond- en klauwzeer getroffen gebied in het Engelse Devon. Ook aandacht voor het boek Afrekenen met Peper dat vandaag is verschenen en zeer kritisch is over het onderzoek van de Rotterdam Commissie tot Onderzoek van de Rekening (COR) naar het declaratiegedrag van oud-burgemeester Peper. Ned.2, 18.20-19.05u.

Netwerk. Reportage over Nederland als gedoogland en de vraag of we niet te ver zijn doorgeschoten. Verder aandacht voor Bill Clinton die in nog geen drie maanden van zijn voetstuk is gevallen. Ned.1, 20.30-21.00u.

Nova. Onder andere de resultaten van de enquête onder PvdA-aanhangers over de nieuwe voorzitter, nieuwe lijsttrekker en de affaire-Zorreguieta. Ned.3, 22.27-22.55u.

PRAATPROGRAMMA

Het zwarte schaap. Gast is de Rotterdamse dominee Hans Visser die regelmatig met zijn acties voor asielzoekers, daklozen en drugsverslaafden het nieuws haalt. Ned.3, 21.07-22.00u.

Barend & Van Dorp. Gesprekken met de Amsterdamse zakenman Pistolen Paultje en met schrijver en televisiepresentator Boudewijn Büch. Verder een muzikaal optreden van de damesgroep Ebonique. RTL4, 22.45-23.45u.

DRAMA & KUNST

Dok 12. Eerste aflevering van een Nederlandse politieserie waarin een speciaal team van de Rotterdamse rivierpolitie de strijd aangaat met criminelen in het havengebied. RTL4, 20.30-21.30u.

Stardust. Gesprek met de uit Hongkong afkomstige ster Maggie Cheung die deze week te zien is in In The Mood For Love van regisseur Wong Kar-wai. Ned.3, 23.05-23.32u.

FILM

Koko Flanel (Stijn Coninx, 1990, België). In zijn tweede klucht, na Hector, maakt komiek Urbanus andermaal optimaal gebruik van de kinderlijk-onschuldige charme van de boerse underdog. Vogelkastjesverkoper maakt onverwachte entree in reclamewereld. Meer kolder dan satire. Net5, 20.30-22.10u., met reclame.

Licence to Kill (John Glen, 1989, VS). Commercieel minder succesvolle, harde James Bond-film met Timothy Dalton, die een opdracht van M weigert en zijn vergunning om te doden verliest, wat erg onhandig blijkt te zijn bij zijn wraakactie op drugskoning Robert Davi. SBS6, 20.30-23.15u., met reclame en nieuws.

. The Day the Earth Stood Still (Robert Wise, 1951, VS) Zie Film-vooraf. Fox, 20.30-22.00u., zwart-wit., onderbroken door reclame.

Next of Kin (John Irvin, 1989, VS). Voorspelbaar scenario doet vehikel voor Patrick Swayze de das om. Als `hillbilly'-rechercheur kan hij geen bewijs vinden voor de maffiamoord op zijn broer. Veronica, 21.05-23.00u. met reclame.

WarGames (John Badham, 1983, VS). Geoliede publieksfilm speelt in op de angst voor op hol geslagen techniek. Amerikaanse teenager (Matthew Broderick) kraakt de computer van het Amerikaanse ministerie van Defensie en activeert zodoende de elektronisch bestuurde aanloop tot de Derde Wereldoorlog. Veel milder dan Dr. Strangelove, maar cynischer dan Disney. VRT, 21.35-23.28u.

Die Katze (Dominik Graf, 1988, West-Duitsland). Degelijke misdaadfilm. Götz George pleegt roof met hulp van Gudrun Landgrebe, vrouw van de gedupeerde bankdirecteur. ZDF, 22.45-0.35u.

. Sue (Amos Kollek, 1997, VS). Onafhankelijk geproduceerd drama over eenzaamheid in de grote stad volgt mysterieuze, neurotische vrouw die manmoedig probeert om `normaal' te zijn, maar zichzelf uiteindelijk ten gronde richt, begeleid door flarden geïmproviseerde jazz van Chico Freeman. Canvas, 22.50-0.20u.

Birdy (Alan Parker, 1984, VS). Bestsellerverfilming van stilist Parker. Vietnamveteraan Matthew Modine heeft zijn jeugdverlangen om weg te kunnen vliegen uitgebouwd: hij denkt nu werkelijk een vogeltje te zijn. Net5, 23.00-1.05u., met reclame.

Missing in Action 2: The Beginning (Lance Hool, 1985, VS). Onverdraaglijke actiefilm toont met veel wellust de handelingen van een sadistische kolonel in Vietcong-kamp, waar Chuck Norris de held uithangt. SBS6, 23.15-0.50u. met reclame.

. La fille sur le pont (Patrice Leconte, 1999, Frankrijk). Symbiotische relatie tussen messenwerper Daniel Auteuil en nymfomane Vanessa Paradis wordt hen beide fataal. Van de regisseur van Parfum d'Yvonne en La Veuve de St. Pierre. Ned.3, 23.32-1.02u., zwart-wit.

Dr. Giggles (Manny Cotto, 1992, VS). Bloederige griezelthriller waarin uit inrichting ontsnapte psychopaat Larry Drake grotesk uit moorden gaat in zijn geboortedorp. RTL4, 0.05-1.50u., onderbroken door reclame.

Changing Habits (Lynn Roth, 1996, VS). Kunstenares denkt van haar geldzorgen af te komen door in het klooster te stappen, waarna ze met haar traumatisceh jeugd wordt geconfronteerd. Ned.1, 0.09-1.36u.

Trees Lounge (Steve Buscemi, 1996, VS). De schemerige bar Trees Lounge op Long Island vormt het middelpunt van het leven van geboren verliezer Buscemi, die tussen het delirium en de kater soms best tevreden is. Mild-grappig regiedebuut. BBC2, 0.35-2.05u.

Emperor of the North (Robert Aldrich, 1973, VS). Hoogst enerverende, mooi gefotografeerde actiefilm over de krachtmeting tussen bloeddorstige treinconducteur Ernest Borgnine en zwerver Lee Marvin, die een gratis treinreis naar Portland probeert te maken. BBC1, 0.40-2.40u.

The Dark (Craig Pryce, 1994, Canada). Griezelfilm over schepsel dat dood en verderf zaait maar ook een geneeskrachtig soort slijm produceert. BBC1, 2.40-4.05u.

Fancy Pants (George Marshall, 1950, VS). Remake van Ruggles of Red Gap (Leo McCarey, 1935) is western-komedie. Butler Bob Hope begeleidt rijke ranchersvrouw Lucille Ball. Morgen, SBS6, 11.45-13.10u., met reclame.