Rushdie prijst de Surinamers

De Surinamers in Nederland zijn `het levende bewijs van de voordelen van rassenvermenging'. Surinaamse vrouwen zijn `onmogelijk aantrekkelijk' en voetballers als Davids, Rijkaard, Gullit en Kluivert behoren tot `de mooiste mensen van de wereld'. Dat staat in het boekenweekgeschenk Woede van Salman Rushdie, dat vanaf volgende week in de winkel ligt.

De lovende uitspraken over Surinamers worden in het 253 pagina's tellende geschenk gedaan door de hoofdpersoon, de Brits-Indiase intellectueel Malik Solanka, en zijn grote liefde Neela. Woede, een postmoderne vertelling over een immigrant in New York die worstelt met een onbeheersbare woede, bevat verder een verwijzing naar het Amsterdamse Rijksmuseum.

Het is de eerste keer dat een buitenlandse auteur het geschenk voor de Boekenweek verzorgt. De keuze van de Stichting CPNB voor Rushdie is dan ook omstreden. De provincie Overijssel heeft uit protest een eigen geschenk gepresenteerd, De koffer, een verhaal van Kader Abdolah, die in 1954 in Irak werd geboren en sinds 1988 in Zwolle woont. Volgens gedeputeerde Jan Kristen heeft de keuze voor Rushdie ,,discussie veroorzaakt, omdat voorbij is gegaan aan al het interculturele schrijverstalent in Nederland''. De Boekenweek gaat volgende week woensdag van start.

Meer over `Woede'

Boekenbijlage, pagina 2 en 6