Praten over WOL wil niet vlotten

ABN Amro en World Online verschenen gisteren wederom in de juridische arena. Uit getuigenverhoor moet blijken of friends & families van het bedrijf zijn bevoordeeld bij de beursgang.

Rechter-commissaris T. Fransen en bestuurder W. Jiskoot van ABN Amro hadden gisteren in elk geval één ding gemeen. Voor beiden was de mislukte beursgang van World Online (WOL) niet hun favoriete gespreksonderwerp. Geen wonder dat de eerste dag van het getuigenverhoor een koude start kende.

Fransen gaf bij het begin direct aan ,,door een gebrek aan dossier'' weinig van de materie te weten en daarbij had de rechter-commissaris – in de praktijk de scheidsrechter bij een getuigenverhoor – niets teveel gezegd. In de loop van de dag werd hem duidelijk dat het internetbedrijf inmiddels was overgenomen door Tiscali, de introductiekoers 43 euro bedroeg en de beurs niet om 12.30 uur – het tijdstip van de beursgang op 17 maart – maar om 9.00 uur open gaat.

Jiskoot op zijn beurt, bij ABN Amro verantwoordelijk voor de grootste beursgang uit de Nederlandse geschiedenis, verklaarde bij de aftrap World Online slechts in hoofdlijnen te hebben gevolgd. Vragen over het prospectus, de massale verkoop van aandelen vlak na de beursgang en het zogeheten friends & family-programma waren niet aan hem besteed.

Het programma om intimi van WOL veel aandelen toe te delen stond gisteren centraal. Advocaat R. Imhof, die zo'n twintig ontevreden vrienden en familieleden vertegenwoordigt, wil weten of bepaalde coryfeeën zijn bevoordeeld. In dat geval of in het geval dat bestuurders van WOL tijdens de beursgang aandelen hebben verkocht krijgt Imhof munitie om schadevergoeding te eisen.

Over ,,mevrouw Turner, of misschien liever Tina'' wilde hij weten of zij ook daadwerkelijk de 250.000 euro had betaald. Voor dat bedrag had de zangeres zich eerder ingeschreven. Jiskoot wist echter niets meer dan dat hij daarover uit de krant had vernomen. ,,Door mijn naïviteit loopt het erg uit'', gaf Fransen aan het eind van de ochtend toe. Dat was Jiskoot ook opgevallen en hij maakte de rechter-commissaris duidelijk dat zijn vliegtuig naar Parijs in korte tijd zou vertrekken. Fransen toonde begrip en wellicht met WOL's motto freedom of movement in het achterhoofd mocht de getergde topman de zaal verlaten.

Medewerker H. Swagemakers van dezelfde bank is heel wat scheutiger met informatie. Mevrouw Turner bleek inderdaad niet op tijd te hebben betaald evenals enkele friends van haar, in totaal goed voor bijna anderhalf miljoen gulden. Dus toch bevoordeling? Swagemakers wist echter niet of die rekeningen nog openstaan. ,,Wij zouden WOL helpen met dit programma en effectenrekeningen openen, op voorwaarde dat de ABN Amro keurig haar centjes zou krijgen. Toen zeven mensen niet hadden betaald, vroeg ik World Online, wat doen we? Het waren allemaal nog vrienden toen. Uiteindelijk heeft WOL ons betaald.'' Volgens WOL zijn de aandelen vervolgens verrekend met Turner. Van betalingsproblemen bij directeur R. Huisman was geen sprake, stelde Swagemakers. Hij zou bij de beursgang van een jaar geleden zoveel geld krijgen dat hij zijn toegewezen aandelen met gemak zou kunnen betalen. Maar was het Huisman als bestuurder niet verboden om zijn opties uit te oefenen rond 17 maart? Er was een uitzonderingssituatie gecreëerd, zo bleek uit zijn eigen verhoor bij de rechter-commissaris, maar ,,gezien de complexe situatie'' zag hij op het laatste moment toch af van het verzilveren. Dat kostte Huisman meer dan 10 miljoen gulden.

Huisman mag bij de volgende zitting, op 5 april, terugkomen. Dan kan hij wellicht nog duidelijkheid verschaffen over de aandelen van commissaris Joel Wyler en diens broer Danny. Swagemakers onthulde gisteren dat de beleggingsmaatschappij Granaria (in handen van de Wylers) op het laatste moment afzag van de aandelen voor de friends van WOL. Swagemakers kreeg rond de 16e maart plotseling het verzoek om de stukken op een rekening van Danny Wyler te zetten. Over het waarom kon ook `uitvoerder' Swagemakers alleen maar gissen.

    • Erik van der Walle