Pas verschenen

Belofte aan de wereld.

De Geus - Novib, 256 blz. ƒ29,90

Bloemlezing speciaal voor de Boekenweek samengesteld door schrijver Abdelkader Benali. `De wereld is nooit klaar/ voor de geboorte van een kind.' De eerste twee regels van het gedicht Een verhaal begint van Wislawa Szymborska diende als inspiratiebron voor de dertien auteurs.

Vriendinnen. De mooiste verhalen over vrouwen en vriendschap.

Prometheus, 208 blz. ƒ25,-

Verhalenbundel met als thema vriendinnen. Journaliste Chazia Mourali koos de verhalen en schreef het voorwoord waarin ze oproept tot een nieuw vocabulaire voor de vriendschap. Verhalen van onder andere Jane Austen, Helga Ruebsamen, F. Scott Fitzgerald en Fay Weldon.

Vincent Bijlo: Achttien hoog.

De Arbeiderspers, 200 blz. ƒ32,95

Tweede roman van cabaretier Vincent Bijlo (1965). De blinde Otto Iking (hoofdpersonage in Bijlo's romandebuut Het instituut) probeert met humor zijn eerste jaar als student te overleven en droomt van een carrière als literair journalist.

Remco Campert: Alle verhalen.

De Bezige Bij, 880 blz. ƒ75,-

Omvangrijk boek met alle korte verhalen van Remco Campert als eerbetoon aan vijftig jaar schrijverschap. `In 1968 deelde Remco Campert mee iets tegen verzamelbundels te hebben: `Ronduit gezegd:/ ik zou het gevoel hebben/ dat het met me gebeurd was/ dat er nu niets meer hoefde/ anders dan wat zitten op m'n plek bij het raam'. (Hollands Diep 27.03.76)

Johnny van Doorn: Een magistrale stralende zon.

De Bezige Bij, 468 blz. ƒ39,90

`In de herfst van 1967 zou ik in de `Vuist' het gedicht Een magistrale stralende zon lanceren. Het was Duys zijn eerste uitzending in kleur. Tijdens de repetitie vroeg hij hoe hij me zou aanspreken. Als Johnny the Selfkicker of als Johnny van Doorn? Ik liet het aan hem over.' Bundel met alle verhalen van Johnny van Doorn (1944-1991).

Fouad Laroui: Judith en Jamal (De quel amour blessé).

Vert. Frans van Woerden.

G.A. Van Oorschot, 137 blz. ƒ35,25

Tweede roman van de in Marokko geboren en in Amsterdam wonende Fouad Laroui (1958). Het verhaal over een gedwarsboomde liefde tussen twee jonge mensen en over de gekwetste liefde van een vader voor zijn zoon. Margot Dijkgraaf schreef: `Laroui's stijl is zonder meer vernieuwend te noemen. Hij schrijft op een ongedwongen, vrije manier, brutaal en uitdagend en beschikt over een vlijmscherpe humor.' (Boeken 11.09.98). De quel amour blessé werd bekroond met de Prix de la Méditerranée des Lycéens.

NON-FICTIE

David Winner: Het land van Oranje. Kunst, kracht en kwetsbaarheid van het Nederlandse voetbal. Vert. Ed van Eeden. Bert Bakker, 276 blz. ƒ36,50

Vertaling van `Brilliant Orange', waarin de Britse journalist David Winner bespiegelingen over de Nederlandse volksaard combineert met een lofzang op het voetbal. `Het enthousiasme waarmee David Winner het Nederlandse totaalvoetbal verbindt met stromingen in de architectuur en met de meesters van het zeventiende-eeuwse kerkinterieur is aanstekelijk, maar zijn Nederlandse gesprekspartners kijken er soms wat vreemd van op', aldus Arjen Fortuin (Boeken 30.6.2000).

Mohamed Sahli: Dagboek van een illegaal. Prometheus, 148 blz. ƒ28,50

Verslag van de Marokkaan Mohamed Sali over elf jaar illegaliteit in Nederland. In die tijd liep de auteur een schotwond op, kwam in aanraking met criminelen en werd koppelbaas. Uiteindelijk ging hij met tientallen anderen in hongerstaking in een Haagse kerk.

Mariska Heijmans-van Bruggen (red.): De Japanse bezetting in dagboeken. Vrouwenkamp Ambarawa 6. Bert Bakker, 392 blz. ƒ49,50

Eerste deel van een serie dagboeken van gevangenen tijdens de bezetting van Nederlands-Indië door Japan, verzorgd door het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (Niod). De historica Heijmans-van Bruggen verzamelde getuigenissen van vrouwen en kinderen die van december 1942 tot december 1945 gevangen zaten in kamp Ambrawa 6 op midden-Java. In februari 1944 werden negen jonge vrouwen weggevoerd om in Japanse bordelen te dienen als `troostmeisjes'.

Ingrid van der Vlis: Leven in armoede. Delftse bedeelden in de zeventiende eeuw. Prometheus/

Bert Bakker, 480 blz. ƒ49,50

Reconstructie van de levens van arme gezinnen in Delft in de zeventiende eeuw. Van der Vlis laat in haar dissertatie zien hoe armen hun kostje bijeensprokkelden en wanneer zij een beroep deden op de armenzorg. Naast materiële zaken komt ook het eergevoel van de armen aan bod.