Overijssel brengt eigen geschenk Boekenweek

De provincie Overijssel heeft maandag een eigen boekenweekgeschenk gepresenteerd. Het boek De koffer bevat een verhaal van de schrijver Kader Abdolah, die in 1954 in Irak werd geboren en sinds 1988 in Zwolle woont. Het verhaal gaat over een droom waarin de schrijver zijn overleden vader ontmoet, op de dijk van Zwolle naar Wilsum.

,,Een tijdje geleden had ik een ondeugende droom. Ik droomde van een alternatief boekenweekgeschenk'', zei gedeputeerde Jan Kristen in zijn toespraak bij de presentatie van De koffer. Kristen zei ook dat de keuze van de Stichting CPNB voor Salman Rushdie als schrijver van het nationale Boekenweekgeschenk ,,discussie heeft veroorzaakt, omdat voorbij is gegaan aan al het interculturele schrijverstalent in Nederland''.

De Landelijke Boekenweek gaat volgende week woensdag van start en heeft als thema `Het land van herkomst: schrijven tussen twee culturen'. Het land van herkomst is de titel van een boek van E. du Perron, en Kader Abdolah won dit jaar voor zijn boek Spijkerschrift de E. du Perron-prijs, bedoeld voor mensen die zich verdienstelijk hebben gemaakt `voor de bevordering van wederzijds begrip en een goede verstandhouding tussen de in Nederland woonachtige bevolkingsgroepen.' Het maakt Kader Abdolah bij uitstek geschikt als auteur van het Overijsselse boekenweekgeschenk, aldus Kristen.

De koffer bevat ook een interview met Abdolah en foto's van de schrijver, onder andere als bebaarde `leraar-activist' in de Iraanse havenstad Genavi. Janet Luis, recensente van NRC Handelsblad, schreef voor de uitgave een essay over Abdolahs gebruik van het Nederlands. Het wordt in een oplage van 21.000 stuks op scholen en onder organisaties van allochtone groepen verspreid. Het boek moet jonge inwoners van Overijssel stimuleren literatuur te gaan lezen. Alle autochtone en allochtone Overijsselse leerlingen van de voorlaatste klassen van vmbo, havo en vwo krijgen een exemplaar. Verder wordt het boek verspreid onder alle mensen die de cursus Nederlands in het kader van de Wet Inburgering Nieuwkomers volgen en onder organisaties van allochtone groepen in de provincie.

    • Martijn Meijer