Opleiding leraren sluit om geldtekort

Alle zeven hogescholen die tweedegraads lerarenopleidingen aanbieden, stoppen komend studiejaar met hun minst rendabele opleidingen. Dat hebben de besturen van de hogescholen meegedeeld. Het gaat daarbij juist om vakken waarvoor het lerarentekort het grootst is.

De hogescholen vinden het niet langer verantwoord de sterk verlieslijdende opleidingen die weinig studenten trekken open te houden ten koste van andere opleidingen binnen de hogescholen.

Het gaat om de hogescholen gevestigd in Amsterdam/Diemen, Arnhem/Nijmegen, Utrecht, Leeuwarden, Rotterdam, Zwolle en Tilburg/Eindhoven/Sittard. De hogeschoolbesturen hebben de verlieslijdende opleidingen tot nu toe wegens het maatschappelijke belang in stand gehouden, maar kunnen dat niet langer volhouden. ,,Eigenlijk zijn onze lerarenopleidingen allang failliet'', zegt F. Kuipers, bestuursvoorzitter van de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden: ,,Maar het is schrijnend dat we ze wegens geldtekort moeten sluiten terwijl middelbare scholen zitten te springen om leraren.''

Volgens Kuipers hebben de hogescholen hun opleidingen zo efficiënt mogelijk georganiseerd en komen ze desondanks samen jaarlijks 20 tot 30 miljoen gulden tekort. De hogescholen hebben vaak bij het ministerie aangeklopt voor meer geld, maar kregen steeds nul op het rekest. Bestuursvoorzitter N. Verbraak van Fontys Hogescholen (Eindhoven): ,,Natuurlijk heeft het geldtekort gevolgen voor de kwaliteit van de opleidingen.''

Het gaat niet alleen om heel specifieke opleidingen die wegens gebrek aan studenten niet rendabel zijn. ,,Wij hebben een opleiding Arabisch waar af en toe één student op afkomt'', zegt W. Rietveld van de Hogeschool Holland.

Rietveld: ,,Maar het gaat ook om moderne talen met uitzondering van Nederlands en Engels, om sociale vakken als geschiedenis en aardrijkskunde en om de exacte vakken. Daarvoor is erg weinig belangstelling.'' Volgens de bestuurders adviseert het ministerie hen opleidingen over verschillende hogescholen te verdelen zodat elke hogeschool een kleiner pakket overhoudt waar studenten uit het hele land naar toekomen. ,,Eén ding is zeker'', zegt collegelid J. Mulder van de Hogeschool Arnhem en Nijmegen. ,,Dan kiezen nóg minder studenten voor een lerarenopleiding. Met name hbo'ers kiezen een hogeschool dicht bij huis.'' Verbraak: ,,Als ze een bepaalde opleiding niet kunnen volgen, kiezen ze binnen dezelfde hogeschool gewoon voor iets anders.''

Minister Hermans wil het lerarentekort onder meer aanpakken met `zij-instromers' (mensen uit het bedrijfsleven) en herintreders. De hogescholen met lerarenopleidingen hebben daarvoor de afgelopen jaren opleidingstrajecten moeten verzorgen.

    • Sheila Kamerman