Nominaties Gouden Uil Literatuurprijs

Twee weken geleden werden in Brussel de nominaties voor De Gouden Uil Literatuurprijs bekendgemaakt. Het is al de zevende keer dat deze Belgische prijs voor Nederlandstalig werk uitgereikt zal worden. In de Belgische Standaard der Letteren werden de nominaties op 22 februari al uitgebreid becommentarieerd. Aan de Nederlandse pers ging het nieuws van de nominaties destijds echter onopgemerkt voorbij. Na een telefoontje van deze verslaggever aan de organisatie van De Gouden Uil werden de persberichten opnieuw verzonden en vond het oude nieuws zijn weg naar de kranten.

De organisatie van De Gouden Uil verklaart dat ze zich twee weken geleden wellicht meer op de Vlaamse dan op de Nederlandse pers heeft gericht. Ook is het waarschijnlijk dat de bekendmaking, in dezelfde week, van de longlist van de Nederlandse Libris Literatuur Prijs 2001, De Gouden Uil-nominaties heeft overschaduwd. De Libris Prijs wordt ook als prestigieuzer beschouwd dan De Gouden Uil-prijs, alleen al vanwege het verschil in prijzengeld: de winnaar van De Gouden Uil krijgt vijfentwintigduizend euro, terwijl de Libris Prijs 100.000 gulden oplevert.

Drie nominaties voor De Gouden Uil komen ook op de longlist van de Libris Prijs voor: Geheime kamers van Jeroen Brouwers, Fantoompijn van Arnon Grunberg en Volgend jaar in Berchem van Leo Pleysier. De andere twee nominaties voor De Gouden Uil zijn Een pruik van paardenhaar & Over het lezen van een boek van M. Februari/Marjolijn Drenth en Werk van Josse de Pauw.

Voor De Gouden Uil Jeugdliteratuurprijs werden genomineerd Mijn zus draagt een heuvel op haar rug van Ed Franck, Het boek van Jan van Harrie Geelen, Vleugels voor Jorre van Harm de Jonge, Luna van de boom van Bart Moeyaert en Rattenvanger van Karlijn Stoffels. Beide prijzen worden, samen met de Publieksprijs, op zaterdag 24 maart om 21 uur uitgereikt tijdens een rechtstreekse uitzending op Canvas vanuit Hotel Le Plaza in Brussel. Vorig jaar won Peter Verhelst De Gouden Uil Literatuurprijs met Tongkat, Toon Tellegen won de Jeugdliteratuurprijs met De genezing van de krekel.

    • Martijn Meijer