Marcos ontmoet Zapata

De leider van de indiaanse rebellenbeweging Zapatistas in Mexico, `subcommandante' Marcos met zijn befaamde bivakmuts, ontmoette gisteren Diego Zapata. Deze is de zoon van de legendarische Mexicaanse revolutionair Emilliano Zapata, naar wie de rebellen zich hebben vernoemd. De Zapatistas, die in 1994 in de deelstaat Chiapas in opstand kwamen tegen het centrale gezag in Mexico-Stad, zijn met een karavaan onderweg naar de hoofdstad.

Daar hopen zij volgende week met de leden van het Congres te onderhandelen over de verbetering van het lot van de indianen. De nieuwe Mexicaanse president Vicente Fox doorbrak na zijn inauguratie in december vorig jaar de impasse die ontstaan was omdat het leger niet in staat bleek de opstand te onderdrukken. Hij beval de vrijlating van een aantal gevangen Zapatistas en hief vier militaire posten in Chiapas op. (Foto AP)