Kunstwereld in Utrecht ontstemd

De Utrechtse kunstwereld is ontstemd over de bezuinigingsplannen van het nieuwe college van burgemeester en wethouders.

Muziekcentrum Vredenburg, de stadsschouwburg en het Centraal Museum moeten samen jaarlijks 1,4 miljoen gulden inleveren. De gemeentelijke dienst Culturele Zaken, die de overige culturele instellingen subsidieert, acht ton.

De bezuinigingsronde maakt deel uit van `Oud voor nieuw', een gemeentelijke bezuinigingsoperatie om 25 miljoen gulden vrij te maken voor nieuw beleid. Het college – waarin de grootste lokale partij Leefbaar Utrecht is vertegenwoordigd – spreekt van een `efficiëntie-offensief'. Van de 2,2 miljoen die wordt bespaard op de culturele sector wil het college onder meer 24 culturele zondagen organiseren. Musea zijn op die dagen gratis toegankelijk; bioscopen, theaters en muziekpodia verzorgen een speciale zondagmiddagprogrammering.

Muziekcentrum Vredenburg moet jaarlijks 700.000 gulden besparen.

,,Dat er oud geld zou moeten worden ingeleverd, had ik wel verwacht,'' zegt M. Heinrichs, adjunct-directeur van Vredenburg, ,,maar niet dat het zoveel zou zijn. We zijn hard aan het rekenen waar we dat bedrag vandaan kunnen halen. Op de vaste lasten kun je niet zo gemakkelijk bezuinigen, dus gaat hat altijd ten koste van de programmering.''

Vorig jaar nog kregen de Utrechtse culturele instellingen substantieel meer subsidie toebedeeld van het Rijk, de provincie en de gemeente. Volgens Heinrichs is het lastig plannen als een vier jaar geldig convenant ineens wordt teruggedraaid.

,,Het is een koud kunstje om dingen weer af te breken'', zei P. van der Linden, wethouder van Cultuur in het vorige college, deze week bij de presentatie van het boek `030 – Theater in Utrecht 1960-2000'. ,,Zo'n korting is een diskwalificatie van alle inspanningen. Met de politiek waren afspraken gemaakt en daar dient de politiek zich aan te houden.''

Het Centraal Museum dat vorig jaar structureel 1,2 miljoen gulden extra subsidie kreeg om het gerenoveerde gebouw te onderhouden, moet nu 350.000 gulden inleveren. ,,Het heeft voor ons verregaande consequenties'', zegt woordvoerster M. Halbesma. ,,Moeten we die nieuwe gebouwen maar weer gaan sluiten?'' Eind maart nodigt de afdeling culturele zaken de instellingen uit om in een voorjaarsgesprek te reageren op de voorstellen.