Johnny Hoes

De beroemdste clubliederen van Nederland hebben een merkwaardige geschiedenis. Hand In Hand, Kameraden heeft niets met Feyenoord te maken en het Ajax-lied Op 'n Slof En 'n Ouwe Voetbalschoen is geschreven door een echte Rotterdammer met een enorme liefde voor Feyenoord. In beide gevallen gaat het om Johnny Hoes, die met Och, Was Ik Maar Bij Moeder Thuis Gebleven de best verkochte Nederlandstalige single aller tijden schreef. Het Ajax-lied, dat beschouwd wordt als het officieuze clublied, viert nu zijn 35ste verjaardag. Het werd in 1966 geschreven, in het seizoen dat de Amsterdamse club na een rampzalig jaar de leiding in Nederland weer had overgenomen.

In totaal heeft Hoes volgens eigen zeggen enkele honderden voetbalnummers opgenomen. Zonder kieskeurig te zijn, want Ajax, PSV, Feyenoord, Sparta en DWS zijn allemaal onderwerp geweest van zijn aandacht. Net als het schaatsen, met de song Ard en Keesie, dat eveneens exact 35 jaar geleden twee weken in de hitparade heeft gestaan.

Hoes heeft zelf ook nog gevoetbald – en zeker niet onverdienstelijk. In de oorlog speelde hij met zijn club Coal een promotiewedstrijd, die door de legendarische voetbalverslaggever ir. Ad van Emmenes werd bijgewoond. `Rechtsbinnen Hoes was de beste speler van het veld', schreef Van Emmenes. Hoes: ,,Ik ben natuurlijk erg trots op wat hij over mij schreef.'' Nu ook nog is hij een enorme voetballiefhebber: ,,Als Feyenoord wint, ben ik blij. Jeetjemik, wie níet?''

Bij zijn club leerde hij Hand In Hand, Kameraden kennen, want van oorsprong is dat een echt Coal-lied. ,,Ik kwam later Jaap Valkhof tegen, een echte Feyenoord-fan, die de tekst aanpaste aan zijn club. Maar je moest dit maar niet opschrijven, want dat vinden Feyenoorders misschien niet leuk.'' Maar toch: Hoes als Feyenoord-fan is en blijft de vertolker van een beroemd Ajax-lied. Wie het tenslotte over een slof en een oude voetbalschoen heeft, denkt daarna niet aan Sparta of Heerenveen. ,,Is dat dan een doodzonde?'', repliceert de koning van de smartlap. ,,Als liedjesschrijver ben ik altijd op de actualiteit ingesprongen. In 1970 bijvoorbeeld schreef ik Waar Is De Bril Van Van Daele? Ik ben nogal communicatief ingesteld.''

Daar valt weinig tegen in te brengen als we de discografie van Hoes analyseren. In 1965 dus een Ajax-lied, maar ook Feyenoord 1 Wordt Kampioen! en Hand In Hand, Kameraden! Later volgden Hup Roodwitten, Geef 'm Van Katoen met op de andere kant PSV Polonaise. Hoes ging verder met het Sparta-lied, Wat 'n Sof Van 'n Prof en Feyenoord 1 Is Kampioen, Hallelujah! Voor de echte liefhebbers, die zoeken naar historisch verantwoorde clubsongs, heeft Hoes in 1984 nog de single Hand In Hand Voor Coal 1 opgenomen.

Daarmee maakte hij de cirkel rond: met dit lied bracht Johnny Hoes het Feyenoord-lied weer terug naar de club, waar zijn persoonlijke voetballiefde ook ooit begon.

jurryt@xs4all.nl

    • Jurryt van de Vooren