Internationaal

LONDEN

De Britse FTSE-100 zakte vanochtend opnieuw door de grens van 6.000 punten. De mineurstemming onder de Britse beleggers werd veroorzaakt door enerzijds een terugval in de technologiesector en anderzijds problemen rond de mogelijke fusie van de Britse banken Abbey National en Lloyds TSB. Rond het middaguur was de FTSE-100 0,35 procent lager op 5982,1 punten.

FRANKFURT

Ook in Duitsland was de derde winstwaarschuwing op rij van de Amerikaanse chipfabrikant Intel merkbaar. Intels Duitse branchegenoot Infineon zakte 3,5 procent naar beneden. De Dax-index leed hierdoor verlies. Ook het telecomfonds Deutsche Telekom daalde in waarde. Het bedrijf verloor gisteren bijna 3 procent en vanochtend nog eens 1,2 procent op een koers van net boven de 27 euro. Luchtvaartmaatschappij Lufthansa stijgt met 1,75 procent tot 23,20 euro na berichten in de pers over een mogelijke aankoop door Lufthansa van eenderde van het Spaanse Spanair. Opvallend was de koerswinst van internetcasino Fluxx van 7 procent tot 6,42 euro. Fluxx maakte stevige verliezen bekend. De Dax-index stond tegen de middag met ene verlies van 0,26 procent op 6.250,88.

PARIJS

Franse aandelen maakten vanochtend een koersval door nadat beleggers terugkwamen op hun aankoopbeleid van begin deze week. Angst dat het eerdere optimisme op de Franse beurs ongegrond was geweest, leidde tot verlies voor technologie- en telecom-aandelen. Zo daalde Alcatel met 3,3 procent tot 43,70 euro. De CAC-index stond eind van de ochtend op 5392,99, een verlies van 0,85 procent.

TOKIO

De Aziatische beurzen, altijd gevoelig voor ontwikkelingen in de telecom-sector, verloren terrein na het verlies van de Nasdaq van gisteren. Handelaars vonden dat de terugval in Tokio minder ernstig was dan te verwachten viel. De Nikkei-index kwam uit op 12.627,90 punten, een verlies van 0,18 procent.

NEW YORK

Amerikaanse technologie-aandelen waren weinig gewild in New York nadat internetbedrijf Yahoo! sombere vooruitzichten had voorspeld. Ook chipfabrikant Intel waarschuwde voor tegenvallende verkopen. Hierdoor sloot de Nasdaq met een verlies van 2,54 procent op 2168,73 punten. Als gevolg van deze lichte malaise staken investeerders hun geld liever in grote solide fondsen zoals producent van consumentenproducten Procter & Gamble. De dollar verloor hoogte ten opzichte van de euro en yen nadat de Japanse minister van Financiën door liet schemeren dat de financiële situatie van zijn land beroerd is.