Geen vaste koers voor kalm Damrak

Na een winstwaarschuwing van chipfabrikant Intel trokken beleggers zich terug uit telecom- en technologiefondsen. De AEX boekte winst, als enige beursindex in Europa.

Na de winstwaarschuwing van chipfabrikant Intel gisteren in de Verenigde Staten moesten alle technologie- en telecomfondsen aan AEX vanochtend terrein prijsgeven. Direct na opening daalde de AEX maar herstelde zich vervolgens door winsten van meer traditionele fondsen.

Nadat Intel in januari al aangaf dat de omzet over het eerste kwartaal met 15 procent zou afnemen, bleek gisteren dat die voorspelling te optimistisch is geweest. De omzetdaling wordt nu geschat op 25 procent, zo'n 6,7 miljard dollar, ten opzichte van het vierde kwartaal vorig jaar. Dat had gevolgen voor branchegenoten op alle Europese beurzen. Opvallendste daler binnen de AEX-index was telecombedrijf Versatel, dat sinds 2 maart bij de 25 grootste fondsen hoort. Tegen de middag had het aandeel Versatel ruim 5,5 procent van zijn koers verloren. De prijs van het aandeel bedroeg toen 10,28 euro. Chipmachinefabrikant ASM Lithography was een goede tweede met een verlies van bijna 4,5 procent bij een koers van 25,70 euro. Philips verloor bijna 3 procent op 37,14 euro en KPN zag de koers met 1,8 procent dalen tot 13,77. Analisten waren eerder deze week van mening dat de koersdalingen van de techno-fondsen de bodem wel hadden bereikt. Intels magere vooruitzichten geven aan dat de sector nog meer tegenslag te verwerken krijgt.

De dalende interesse voor telecom en technologie zorgde voor koerswinsten van de defensieve aandelen. De koers van het aandeel Heineken steeg 1,84 procent naar 61 euro, Unilever won 1,7 procent en steeg naar 62,25 euro. Ook bankverzekeraars Fortis en ING deden het goed met koerswinsten van respectievelijk 2,5 procent (30,02 euro) en 1,1 procent (76,70 euro).

Aan de Midkap-index voor middelgrote fondsen daalden de meeste spelers. Technologiebedrijven zoals ASM International (min 6,15 procent) en BE Semiconductors (min 4,8 procent) incasseerden het grootste verlies. De koers van de Midkap daalde met bijna 0,9 procent naar 622,5 punten. Zakenbank Kempen & Co kreeg weinig waardering voor de winststijging van 51 procent die het over 2000 wist te realiseren. Het aandeel verloor 2,3 procent op 64 euro.

Randstad zakte 2,1 procent weg op 16,10 euro. Het uitzendconcern verkocht zijn beveiligingspoot Randon aan het Britse Securicor. In ruil kreeg het de uitzendtak van Securicor, wat een verdubbeling van Randstads aanwezigheid in het Verenigd Koninkrijk betekent.

Automatiseerder Landis, die deze week ruim 20 procent van zijn aandelenkoers verloor, leverde vanochtend nog eens 2,3 procent in bij een koers van 10,65 euro.

De AEX index stond aan het eind van de ochtend op een koers van 596,4, ruim 0,1 procent hoger was dan het slot van gisteren.