Effect (2)

Bedrijven die nieuws via een persconferentie naar buiten willen brengen zijn deze week weer eens met de neus op de feiten gedrukt. De kans is groot dat directeur Peter Paul de Vries van de Vereniging van Effectenbezitters ook zijn opwachting maakt. Bij aandeelhoudersvergaderingen valt de goedgebekte vertegenwoordiger van particuliere beleggers niet tegen te houden, want de VEB bezit van elk beursfonds een paar aandeeltjes om netjes binnen te kunnen komen.

Bij persconferenties leek tegenhouden gemakkelijker. Het participatiebedrijf Newconomy leek een goede oplossing te hebben. `Zonder geldige perskaart geen toegang' vermeldde de uitnodiging overduidelijk. Menig financieel journalist moest thuis de zolder op om zo'n kaart op te sporen.

De Vries had een veel betere tactiek. ,,Mij houd je niet tegen'', verklaarde hij tegenover de verbaasde voorlichters die door Newconomy waren ingehuurd. En inderdaad, De Vries had gelijk. Zonder problemen kreeg hij toegang en niets stond hem in de weg om een flink aantal vuurpijlen op Maurice de Hond en commissaris Van Hoogstraten los te laten.

Van Hoogstraten, wellicht verbaasd over de enorme hoeveelheid journalisten, sprak nadrukkelijk van een conferentie en niet van een persconferentie. Zoveel pers zal er toch niet op het bedrijfje (beurswaarde 42 miljoen euro) zijn afgekomen? En natuurlijk wist hij dat ook de twee zoons van De Hond en adviseurs van ABN Amro, vermoedelijk zonder geldige perskaart, waren binnengekomen.

Wat staat De Vries bij een volgende gelegenheid aan bewaking te wachten? Professionele bewakers met echte honden? Het wordt tijd dat De Vries zich een geldige perskaart van zijn verenigingsblad Effect laat aanmeten.

    • Erik van der Walle