Effect (1)

Spieker Properties is geen naam die in Nederland op aller lippen ligt. Toch is meer dan de helft van de Nederlandse huishoudens indirect betrokken bij de overname van Spieker, een bedrijf dat in weerwil van zijn naam niets met geluid of afkijken te maken heeft. Spieker is een vastgoedfirma met hoofdzakelijk bezittingen aan de Amerikaanse westkust, in Silicon Valley bijvoorbeeld.

Spieker wordt overgenomen door Equity Office, een nog grotere vastgoedfirma, waarin pensioengigant PGGM uit Zeist een van de grootaandeelhouders is. PGGM verzorgt de pensioenen voor de zorg- en welzijnssector.

En wie heeft zich vlak voor het bod als aandeelhouder met meer dan 5 procent van het kapitaal ingekocht bij Spieker? Pensioenfonds ABP uit Heerlen, partner van PGGM in onder meer de Nationale Investeringsbank. ABP regelt de oude dag van ambtenaren en onderwijzers. Het fonds kocht zijn grootste partij Spiekers (325.000 aandelen) op 5 januari nog tegen een koers van 48,35 dollar. Gisteren was het 57,55.

Het is de tweede keer in een half jaar tijd dat de twee pensioengiganten elkaar op de Amerikaanse vastgoedmarkt tegenkomen. Vorig jaar deed Rodamco North America, waarin ABP een dominante belegger is, een mooi bod op het Amerikaanse vastgoedfonds Urban Shopping Centers, waarvan PGGM 5 procent van het aandelenkapitaal bezat. Met hetzelfde effect: kassa.

Het gaat slecht op de financiële markten, maar de pensioenbeheerders spelen elkaar toch niet stiekem de bal toe om de rendementen wat op te krikken?

    • Menno Tamminga