`Duitsland heeft een Lodewijk de Waal nodig'

Minister Jorritsma bezocht gisteren haar Duitse collega Hans Eichel. Door de afnemende groei in Duitsland, Nederlands belangrijkste handelspartner, moet Nederland rekening houden met een een daling van de afzetmogelijkheden bij de grote buur.

,,Misschien moeten we Lodewijk de Waal eens vaker de grens oversturen'', zei Annemarie Jorritsma, de Nederlandse vice-premier en minister van Economische Zaken (VVD), deze week in Berlijn. Duitsland kan volgens Jorritsma nog iets opsteken van de Nederlandse FNV-voorzitter. ,,Onze bonden denken veel moderner en dat heeft de afgelopen jaren heel wat banen opgeleverd''.

Net nu Hans Eichel, de Duitse minister van Financiën, bekendmaakte dat de economische groei in Duitsland dit jaar aan snelheid zal verliezen, zijn extra impulsen voor de arbeidsmarkt dringend geboden. Hoewel de werkloosheid in Duitsland het afgelopen jaar is gedaald, schommelt het aantal mensen zonder baan nog altijd rondom de 4 miljoen. Een belangrijke reden is de Duitse arbeidsmarkt, die Jorritsma ,,buitengewoon rigide'' noemde. Jorritsma schrijft dat toe aan de positie van de vakbonden, die ze ,,aanmerkelijk anders'' noemde dan in Nederland. Ook bestaat een belangrijk deel van de SPD-fractie in de Bondsdag uit vakbondsleden wat wetgeving omtrent flexibilisering van de arbeidsmarkt niet stimuleert.

Jorritsma bracht een kort werkbezoek aan Berlijn en voerde gesprekken met zowel Eichel (SPD), die ze een sympathieke en strenge minister vond. (,,Zoals het hoort bij een minister van Financiën.'') Ook sprak ze met minister Werner Müller, de onpartijdige minister van Economische Zaken, over de liberalisering van de energiemarkt, de post èn versoepeling van de winkeltijden. In Berlijn sluiten de meeste winkels om 14.00 uur en de warenhuizen om 16.00 uur hun deuren. ,,Als dat versoepelt, dan kan ik eindelijk eens op zaterdag naar Berlijn komen'', grijnsde Jorritsma.

Belangrijk gespreksonderwerp met Eichel was echter de afnemende groei in Duitsland, want dat heeft meteen repercussies voor de Nederlandse export. ,,Het concurrentievoordeel dat Nederland jarenlang had, begint ook af te nemen'', bekende Jorritsma, die doelde op de gematigde loonontwikkeling in Nederland. Daar hebben de Duitsers van geleerd, zei Jorritsma. Ze verwees naar de gematigde loonakkoorden die vorig jaar in Duitsland werden afgesloten met stijgingen van 2 tot 2,5 procent.

Een dalende groei in Duitsland zal in Nederland zeker niet tot een recessie leiden, zei Jorritsma. ,,Maar de groei zal niet meer zo uitbundig zijn als de 4 en 5 procent die we hebben gehad.'' Dat zijn cijfers waarvan de Duitsers alleen kunnen dromen. Vorig jaar beleefde de Bondsrepubliek met een economische groei van 3 procent het hoogste groeicijfers sinds 1992. Gisteren liet minister Eichel weten dat hij dit jaar rekening houdt met een daling tot 2,6 à 2,8 procent. Eichel kon er in het gesprek met Jorritsma niet meer van maken. Want hoewel Duitsland bezig is met het doorvoeren van een aanzienlijke belastingverlaging, trekt de particuliere consumptie nog niet erg aan.

Nederland zal voorlopig moeten rekenen op een daling van de afzetmogelijkheden bij de grote buur. Gelukkig, zo constateerde Jorritsma, is Nederland dankzij de verdere Europese integratie de afgelopen jaren minder afhankelijk geworden van de Duitse markt. ,,Duitsland blijft met 30 tot 35 procent de belangrijkste handelspartner – dat was 60 procent – maar Nederland voert inmiddels veel meer uit naar andere landen in de eurozone. Daardoor komen tegenvallers in Duitsland in Nederland iets minder hard aan dan in het verleden.''

    • Michèle de Waard