Dag van de Zwembadpas

In Dublin staat 16 juni bekend als `Bloomsday', de dag waarop Ulysses van James Joyce zich afspeelt. In Amsterdam is 16 juni dit jaar de `Dag van de Zwembadpas', een initiatief van het Theo Thijssen Museum. De Amsterdamse onderwijzer Theo Thijssen (1879-1943) werd op 16 juni geboren en is de auteur van Kees de jongen, het klassieke jongensboek voor alle leeftijden. In dit boek is een aantal malen sprake van een speciale manier van hardlopen, de `zwembadpas'. Kees leert hem van een vriendje dat bij een gymnastiekvereniging zit. `Als je 's goed opschieten wou, moest je voorover gaan lopen, net of je telkens víel, en dan maar met je armen zwaaien, heen en weer', schrijft Thijssen.

Volgens Peter-Paul de Baar, mede-oprichter van het Theo Thijssen Museum, moet de `Dag van de Zwembadpas' een einde maken aan de verwarring over de zwembadpas. ,,Sommigen denken dat er crawl-achtige bewegingen bij horen, maar dat is een misverstand. De zwembadpas heeft niets met zwemmen te maken, het was voor Kees een manier om snel van school naar het zwembad te komen.''

Kees de jongen speelt zich af in de Jordaan; op de lagere school van Kees op de Prinsengracht had Thijssen zelf ook onderwijs genoten. Niet ver van die historische plek worden in de Westerkerk op 16 juni lezingen gehouden over onder andere de ergonomie en de topografie van de zwembadpas. Op de Westermarkt vinden de Zwembadpaskampioenschappen plaats. De prestaties van de Amsterdamse schooljeugd, kinderen van de Theo Thijssen-scholen en volwassenen die Kees heten, worden beoordeeld door een jury met daarin burgemeester Job Cohen. Zanger Rick de Leeuw van de Tröckener Kecks zal een voor de gelegenheid gecomponeerd `zwembadpas-lied' ten gehore brengen. Het refrein is al af: `En hij wist zich nagekeken/ Door bijna iedereen/ En hij wist wat ze dachten/ Hij wist dat ze dachten/ Dat is geen gewone jongen/ Die daar loopt'.

    • Martijn Meijer