Bod Shell op Barrett afgewezen

Barrett, het Amerikaanse aardgasbedrijf, heeft het bod van de Koninklijke /Shell Groep afgewezen. Shell bood woensdag 2,2 miljard dollar en eiste dat Barrett vóór morgen liet weten of het Shells bod accepteert.

Wanneer Barrett het bod niet zou accepteren, zou volgens Shell een vijandig bod volgen. Barrett op zijn beurt eist echter een hoger bod.

Een woordvoerder van Shell op het hoofdkantoor in Den Haag zei vanmorgen dat daar nog geen afwijzing door Barrett was ontvangen. Ook het hoofdkantoor in Londen wist vanmorgen nog van niets. Of het Amerikaanse hoofdkantoor van Shell Oil in Houston inmiddels wel op de hoogte gesteld was, wist de woordvoerders evenmin. Men had het in Den Haag en Londen via de persbureaus moeten vernemen.

Barrett opent nu zijn boeken voor andere bieders. Ook Shell is daartoe uitgenodigd, zo maakte financieel-directeur Frank Keller gisteravond in Denver (Colorado), waar Barrett is gevestigd, bekend.

Shell heeft zijn bod van 2,2 miljard dollar gedaan op basis van openbaar beschikbare informatie. Volgens Barrett zullen er hogere biedingen volgen als eenmaal zijn boeken zijn bestudeerd en men de potentie van Barrett doorziet, zo verklaarde Keller tegen over het Amerikaanse persbureau Bloomberg.

Shell bood woensdag 55 dollar contant per aandeel voor alle aandelen van het kleine, beursgenoteerde Barret, hetgeen premie op de beurskoers van 24 procent betekende. De koers van het bedrijf schoot daarop in Wall Street omhoog, ook die van zijn concurrenten steeg, net als de koers van alle grote olieconcerns. Analisten zinspeelden op een titanengevecht tussen de oliemultinationals om bedrijven als Barrett.

Het Nederlands/Britse Shell, na ExxonMobil het grootste energieconcern ter wereld, wil dit jaar 12 miljard dollar investeren, vooral in gaswinning. Barrett beschikt over gasreserves in de VS en in de Golf van Mexico ter grootte van het jaarlijkse aardgasverbruik in Nederland. Het bedrijf maakte vorig jaar 376 miljoen dollar omzet, 68 miljoen dollar nettowinst en heeft zo'n 200 man personeel in dienst.