Aegon vrolijk, vergrijzen is winst

Verzekeraar Aegon koestert een van de grootste groeimarkten van deze eeuw. De vergrijzing.

Voor wie de vrolijke woorden van bestuursvoorzitter K. Storm niet hadden gehoord, stond de boodschap ook op een dia. Een nieuw RECORD!

Wie niet horen wil, moet maar zien. De nettowinst van verzekeraar Aegon steeg vorig jaar met 32 procent tot 4,55 miljard gulden. Vandaar de vrolijkheid. Per aandeel was het 1,57 euro, een toename van 23 procent. Dit jaar mikt Aegon op 10 tot 15 procent groei van de winst per aandeel. Mits de dollar niet keldert.

De cijfers laten zien dat je ook met kleinere overnames substantiële winstgroei kunt bereiken. Zonder overnames, desinvesteringen en tegen gelijkgebleven valutakoersen ging de nettowinst met 12 procent omhoog.

Dat is twee procentpunt beter dan de langetermijndoelstelling van het concern, dat in tegenstelling tot ABN Amro, ING en Fortis het afgelopen jaar geen verhoogde financiële doelstelling heeft gelanceerd. Maar ja, Aegon heeft niet de schok nodig van een nieuwe bestuursvoorzitter.

Storm grossierde tijdens de presentatie van zijn winstrecord in uitspraken die Aegon moeten onderscheiden van de concurrentie. Eigenzinnig, gretig (,,onze markt zal explosief groeien''), geïrriteerd als hij een antwoord niet weet.

Kampioen van de kleine man, die met Albert Heijn niet te beroerd is om ook kwartjes- en dubbeltjes-spaarders te ontvangen (,,een miljoen gulden per dag''). En een tikkeltje dwars. Zelf heeft hij het meeste geld bij Aegon-dochter Spaarbeleg op een rekening staan, maar niet op zo'n internetrekening waar je de hoogste rente krijgt. Dat heeft 'ie nog niet onder de knie. Al lachen ze hem daarom wel een beetje uit, thuis.

Aegon haalt 90 procent van zijn winst voor belastingen en betaalde rente uit een van de grootste groeimarkten van deze eeuw: vergrijzing. Sparen, beleggen en verzekeren voor later. Storm: ,,Weet u wel dat 75 procent van Nederland een pensioengat heeft?''

Pensioenverzekeren is een markt met gestaag groeiende inkomsten, waar een onderneming met constante kostenbeteugeling een aardig eind kan komen. Aegon vult de eigen groei aan met grote en minder grote overnames, die op hun beurt ook weer harder moeten gaan groeien dan zij voor de overname deden om Aegons vliegwiel gaande te houden.

Overnames dreven de nettowinst vorig jaar een procent of tien hoger. Dat is het doorwerkende effect van aankopen in de Verenigde Staten (Transamerica) twee jaar geleden en van de activiteiten van Guardian in het Verenigd Koninkrijk. ,,De integratie van Transamerica is bijna voltooid, sneller dan verwacht'', zei bestuurslid

J. Streppel, die de financiën doet.

Gisteren kwam Aegon met de aankoop van de activiteiten van het Amerikaanse warenhuis J.C. Penney in de verkoop van levensverzekeringen per telefoon en credit card. Dat kost 3 miljard gulden. De aankoop zal direct bijdragen aan de winst per aandeel en over een mogelijke daling van de dollar en/of de Amerikaanse economie groei zegt Storm zich weinig zorgen te maken. ,,Wij zitten daar voor de lange termijn.''

De stijging van de dollar en het Britse pond was vorig jaar goed voor 10 procent extra groei van de nettowinst. Dat 2000 een malaisejaar was op de beurs, merkt de aandeelhouder niet. Aegon boekte op zijn beleggingen maar 200 miljoen gulden koerswinst, maar voegt conform zijn beleid om de langetermijnbeleggingswinsten gespreid uit te keren wel ruim 1,3 miljard gulden aan de winst toe.

De limitering van deze beleggingswinsten op 7 procent gaat verdwijnen. Wedden dat deze wijziging over enkele jaren extra effect

heeft.

    • Menno Tamminga