Yahoo stelt weer resultaten bij, topman stap op

Internetbedrijf Yahoo heeft gisteren voor de tweede keer in korte tijd een winst- en omzetwaarschuwing afgegeven voor het eerste kwartaal. Bestuursvoorzitter Timothy Koogle heeft zijn functie ter beschikking gesteld.

De beurskoers van het bedrijf kelderde naar een dieptepunt van 19 dollar (44,9 gulden). In de nahandel zette de daling door tot 17,25 dollar. De beurskoersen van Europese internetbedrijven, zoals het Spaanse Terra Networks, werden meegesleurd door het slechte nieuws.

Koogle wordt verweten dat hij er niet in is geslaagd het bedrijf te herstructureren, terwijl sinds vorig jaar al duidelijk was dat de groei van inkomsten uit advertenties vertraagt. Yahoo haalt 80 procent van de omzet uit advertenties. Koogle kondigde in januari aan dat Yahoo aan klanten geld gaat vragen, maar volgens analisten kwam die stap te laat. Hij blijft overigens aan als voorzitter van de raad van commissarissen.

Volgens de financieel directeur van Yahoo, Sue Decker, gaat het bedrijf gebukt onder de vertraging van de economische groei in de Verenigde Staten. Bedrijven zouden op dit moment sterk bezuinigen op reclamekosten.

Yahoo waarschuwde begin januari al voor lagere resultaten, nadat het op het nippertje aan de verwachtingen van analisten had voldaan. Het internetbedrijf, dat bekend is om zijn gratis `zoekmachine', heeft in minder dan een jaar ruim 90 procent van zijn beurswaarde verloren.

De omzet in het eerste kwartaal zal uitkomen op 170 à 180 miljoen dollar, zo verwacht Yahoo. Eerder werd rekening gehouden met een omzet van 230 miljoen dollar. Er wordt niet gerekend op winst. Het bedrijf hoopt zowel in het eerste kwartaal als voor het hele jaar quitte draaien, exclusief de buitengewone lasten. Analisten rekenden op een jaarwinst van 220 miljoen dollar, nadat deze begin januari was bijgesteld van ongeveer 330 miljoen dollar.

Op de vraag of de winst over 2001 werkelijk nul zal gaan bedragen, antwoordde de vertrekkende topman Koogle: ,,Het zicht op de tweede helft van het jaar is voor veel bedrijven, inclusief ons bedrijf, zeer beperkt.''

Yahoo wil met de geplande inkoop van eigen aandelen ter waarde van 500 miljoen dollar het vertrouwen van beleggers herstellen en duidelijk maken dat het zijn aandelen ondergewaardeerd vindt. Het bedrijf schroeft de winst per aandeel een fractie omhoog.

Met het vertrek van Koogle komt een einde aan een tijdperk. Yahoo werd weliswaar door David Filo en Jerry Yang opgericht, maar het was Koogle die in het najaar van 1995 aantrad als ervaren manager. Volgens Koogle verkeert Yahoo ondanks alle problemen in een goede positie. Het bedrijf heeft wereldwijd 300 miljoen gebruikers en is volgens Koogle sterk genoeg om het consolidatieproces in de internetsector te overleven.