Winkelen

De Co-Operatie

De Co-Operatie, een fraaie ruimte in hartje Schiedam, biedt de wendbaarheid van een supermarktgang. Een lange metalen brug dwingt de bezoeker naar achteren, waar hij kan afdalen naar de kelder. Daar staat de koopwaar aan weerszijden tegen de ruwe bakstenen muren opgesteld. De Co-Operatie verkoopt nostalgische lampen, Gispen stoelen en gerestaureerde klassieke meubelen. Tafellampen kosten tussen de 200 en 300 gulden, staande lampen zijn circa 500 gulden. De Gispen kantoorstoelen gaan weg voor zo'n anderhalf duizend gulden, en voor 955 gulden heb je er een tweelagige glazen ronde koffietafeltje bij van hetzelfde merk. De Co-Operatie stelt ambachtslieden in staat hun werk te verkopen. Momenteel staan en hangen er in de winkel kaarsenhouders in de vorm van dikkontige vrouwen, gedecoreerde radiatoren uit de jaren dertig en madonna-iconen.

*De Co-Operatie, Dam 10D, Schiedam. Inl 010-2734646. www.co-operatie.nl Open do- vr- en za mi en op afspraak.

Cooper

Bij Cooper in Delft worden 20ste-eeuwse designmeubels te koop aangeboden. Volgens de eigenaar begint zijn collectie bij de nieuwe constructieven en eindigt zij ergens in de jaren zeventig. Gemoedelijk zij aan zij staan houten stoelen van Friso Kramer en bruine Eames kantoorstoelen. In de etalage een curieus gevormde stoel. Een witte, opengeklapte kunststof schelp met paarse bekleding. Verder de bekende Wassily chair van Breuer en – naar zeggen van de eigenaar – als topper de Ribbon Chair van Pierre Paulin.

*Cooper, Vrouw Jutteland 22, Delft, Open za 13-17u30, in de zomer van do t/m za en op koopzondag Inl 06-15303972

Museum Magazijn

Museum Magazijn in Amsterdam-Zuid verkoopt naast dinosaurusbouwpakketten voor de kleintjes ook 17de-eeuwse roemer-replica's voor dranklievende volwassenen. Verder in het assortiment kunstkaarten, boekenleggers, potloden, historisch kinderspeelgoed, fossielen, schelpen (zoals Rembrandt ze tekende), muismatten met kunstzinnige opdruk, T-shirts en replica's van historisch glas- een aardewerk. Uitgangspunt is `het Nederlands erfgoed' en bij veel voorwerpen zit een historische beschrijving. Het Museum Magazijn is tevens groothandel en levert aan een groot aantal museumwinkels in Nederland, België en Duitsland. De prijzen variëren van enkele guldens tot enkele honderden guldens. Er zijn magnetische delftsblauwe tegeltjes (ƒ7,50 p.st) waarmee men zelf een tableau kan samenstellen voor op de koelkast. Onder de sieraden zijn zilveren ringen zoals Romeinse vrouwen ze droegen (35 à 40 gulden). Nieuw zijn de replica's van de elegante vazen waarmee de plateelbakkers van Rozenburg beroemd werden (plm 150 gulden). En met de draken- en vliegenogen die je de wereld in vele facetten laten zien, schijn je zelfs het lastigste kind in het museum rustig te kunnen houden.

*Museum Magazijn, Hendrik Jacobszstraat 14, Amsterdam. Open ma-vr 10-17u30 Inl 020-4711723 of www.museumbv.nl

Het Bôle, Bammetje en Boke

Wie in Rotterdam woont, hoeft niet meer jaloers te zijn op Belgen. Want de inwoners van de havenstad kunnen inmiddels ook op zondag naar de warme bakker. Vanaf negen uur 's ochtends gaan op die dag bij de bakkerswinkels Het Boke, Het Bammetje en Het Bôle de deuren open. Op de andere zes dagen van de week kunnen klanten vanaf half acht naar binnen voor een pain de campagne, een pain complet bio, een stoofperentaart of — in het seizoen — een verse aardbeientaart. Belegde broodjes, met 32 soorten beleg, kun je er halen, maar ook ter plekke opeten. Het brood komt niet uit volautomatische bakkerijen, maar wordt bij de winkels zelf gebakken.

*Het Bôle, Bergweg 94. Het Boke, Witte de Withstraat 72, Het Bammetje, Nieuwe Binnenweg 65, Rotterdam. Open ma t/m za 07u30-18u, zo 09u-16u.

Kronan showroom

De zware en stevige fietsen van Kronan, toch wel een beetje de tank onder de fietsen, mogen zich nog steeds verheugen in een grote populariteit. De verkopers van de voormalige Zweedse legerfiets roemen de lage prijs (ƒ559 voor zowel dames- als herenmodellen) doordat de fiets niet door de tussenhandel verkocht wordt. De koper surft naar internet, kiest een model en na een wachttijd van inmiddels tien weken komt de fiets aan huis. Wel nog even sleutelen thuis. Wie toch eerst eens een testritje wil maken, kan langskomen bij de showroom van Kronan in Amsterdam. De Kronanfiets blijft bij een succesvol ritje gewoon in de showroom staan, maar kan direct besteld worden via de aanwezige verkoper of computer. Het pand van Kronan is gevestigd nabij het Leidseplein en het Vondelpark.

*Kronan Offline, Tesselschadestraat 1E, Amsterdam, 020-6270005. Open tijdens kantooruren. www.kronan.nl

Little Italy

Begonnen als traiteur, maar al snel veranderd in een uitgebreide Italiaanse supermarkt; Little Italy is bij liefhebbers van Italiaans eten in Rotterdam al een tijd bekend. Sinds kort is de winkel verhuisd naar de Lombardkade (tegenover DAD) en dat betekent nog meer keus aan salami (30 à 40 soorten), Italiaanse kaas, rauwe ham, verse en gedroogde pasta, sauzen, salades, wijn en op vrijdag en zaterdag ook olijven-, rozemarijn- en tijmbrood.

*Little Italy, Lombardkade 21a, Rotterdam. Open ma 10-18u15, di-do 9u15-18u15, vr 9u15-21u en za 9u-17u. Inl 010-4139609.

Urban Espresso bar

Het gebied rondom de oude bibliotheek van Rotterdam lijkt in de lift te zitten. Het begon met een winkel met Gispen meubelen, kapstokken en lampen. Later vestigde zich er een antiekwinkel naast. Sinds kort is de Botersloot een café rijker. Pal tegenover het Spaarbankgebouw van Oud, dat grondig wordt verbouwd, zit Urban Espresso Bar. Een lichte ruimte met hoge ramen en strak meubilair, houten tafels en in het midden een `keukenblok' van hetzelfde materiaal. Er is keuze uit acht soorten koffie, diverse theesoorten. Ook serveren ze ronduit verrukkelijk gebak, zoals sinaasappeltaart uit het Midden-Oosten en notentaart.

*Urban Espresso Bar, Botersloot 44a, Rotterdam. Open di-vr 8-19u za 9-18u zo 11-18u Inl 010-2130768