Willem-Alexander 3

Naar aanleiding van de buitengewoon ongelukkige uitspraken van kroonprins Willem-Alexander heb ik als buitenlander (UK) de behoefte te reageren.

Waar het om gaat is dat de pers de hoofdschuldige in deze hele ellendige affaire is – hoewel ook de politiek geen schone handen heeft. De bron is namelijk de aanhoudende stroom `media-coverage'. Als WA wil trouwen met de dochter van een, op zijn zachtst gezegd, dubieuze politicus dan moet hij dat vooral zelf weten. Nederland trouwt niet met haar of met haar schoonvader, en zo'n huwelijk is op geen enkele wijze uit te leggen als vergoelijking van welk regime dan ook. Dat er dan na een eventuele huwelijksaankondiging enige discussie over de publieke aanwezigheid van de schoonvader bij de voltrekking zal zijn lijkt mij zonder meer duidelijk en wenselijk.

Wat er nu echter gebeurt, is dat de pers een voortdurende stroom non-informatie, over hoe erg het allemaal niet was en de consequenties van allerlei hypothetische scenario's, dagelijks over het publiek uitbraakt. Dit zonder rekening te houden met het feit dat deze arme jongen misschien gewoon verliefd is en ook niet precies weet hoe hij hiermee om moet gaan. Als je verscheurd wordt tussen liefde en verstand dan helpt het niet als de pers voortdurend zout in open wonden strooit. Het is duidelijk dat je dan ook als kroonprins vroeg of laat onverstandige dingen gaat zeggen en dan heeft de pers haar ultieme doel bereikt namelijk dat er weer wat weggeëgaliseerd is in dit land van grutters en dominees. Al met al in mijn ogen een misselijkmakend tafereel dat me vooral doet denken aan de wijze waarop hyena's hun prooi plegen af te maken.

    • S.J Picken