Wahid naar Kalimantan

President Wahid van Indonesië, net terug van een buitenlandse reis van twee weken, heeft vandaag een bezoek gebracht aan de vorige maand door etnisch geweld geteisterde provincie Midden-Kalimantan. In de hoofdstad Palangkaraya zei hij dat zijn regering op langere termijn beoogt de door inheemse Dajaks belaagde en daarop gevluchte Madoerese migranten te laten terugkeren naar Kalimantan. Naar schatting 500 mensen, vooral Madoerezen, vonden de dood bij het geweld. Zo'n 50.000 Madoerezen, die zich de laatste tientallen jaren in dit deel van Indonesisch Borneo hadden gevestigd, zijn uitgeweken naar Oost-Java en Madoera. Wahid, wiens positie door een parlementaire berisping op 1 februari ernstig is verzwakt, kreeg dezer dagen veel kritiek te verduren omdat hij zijn bedevaart naar Mekka weigerde af te gelasten wegens het bloedbad in Kalimantan.