VN-tribunaal tijdelijk naar Belgrado'

De rechtszaak van het Joegoslavië-tribunaal tegen Sloboban Miloševic, de voormalige president van Joegoslavië, kan gedeeltelijk in Belgrado plaatsvinden. Dat zei openbaar aanklager Graham Blewitt gisteren tijdens een bijeenkomst van het Internationaal Instituut voor Strategische Studies in Londen. Het Joegoslavië-tribunaal is in 1993 opgericht voor de berechting van oorlogsmisdadigers vanaf 1991 in het vroegere Joegoslavië. Het tribunaal zetelt in Den Haag en het zou de eerste keer worden dat een rechtszaak buiten Den Haag plaatsvindt. ,,Maar het uiteindelijke vonnis wordt in Den Haag uitgesproken'', benadrukte Florence Hartmann, woordvoerster van het tribunaal. Tijdens de bijeenkomst in Londen toonde Blewitt zich ook bezorgd over het niveau van de nieuwe rechters die worden voorgedragen om bij het Joegoslavië-tribunaal werken. ,,Van de nieuwe kandidaten heeft niemand veel ervaring met strafrecht'', zei Blewitt. De kandidaten worden voorgedragen door de lidstaten van de VN en volgende week gekozen door de Algemene Vergadering. Op dit moment zijn er in Den Haag drie rechtszalen met drie rechters voor iedere zaal. Blewitt wil de statuten van het tribunaal aanpassen waarbij twee ervaren rechters worden gesecondeerd door iemand met minder ervaring.